Dansk Energi: Olie og kul skal udfases med omtanke

Både den nuværende og den forhenværende regering har opereret med en målsætning om, at der i Danmark i 2050 ikke længere skal benyttes fossile brændstoffer.

Det vil Venstres klima- og energiordfører Lars Christian Lilleholt nu løsne lidt op for.

Han er ifølge Politiken ikke længere afvisende over for, at Danmark kan benytte sig af olie og kul til den tid, så længe man eksporterer den samme mængde vedvarende energi til udlandet.

Og det er en fornuftig opblødning, mener Dansk Energis direktør, Lars Aagaard.

Han mener, at det for nuværende er urealistisk at gætte på, om det vil være teknologisk og økonomisk forsvarligt at klare sig uden fossile brændstoffer i 2050, fordi der er mange ubesvarede spørgsmål.

- Derfor bør ambitionen om et Danmark uden olie og kul være en ledestjerne og ikke et fundamentalistisk mål. Det er fornuftigt at have en 2050-vision, men det kan kun være en vision.

- Vi kan ikke lave samfundsplaner, hvor vi kigger 30-50 år frem i tiden uden at være villige til at rette til efterhånden, siger han.

Direktøren peger på, at det er svært at spå om, hvordan udviklingen inden for elbiler, lagring af vedvarende energi og bæredygtige biobrændstoffer vil forløbe og opfordrer derfor til at slå lidt koldt vand i blodet.

- Jeg tror, at det er bedst for den grønne omstilling, at man går pragmatisk til værks.

- For hvis man begynder at blive fundamentalistisk, så ender det med, at den politiske og folkelige opbakning forsvinder, siger Lars Aagaard.

/ritzau/

 

Dagens Gossip