Dansk Erhverv: For få bliver uddannet

Fire ud af fem danske unge, der forlod grundskolen i 2007, er i uddannelse fem år efter afgangen. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

Men det er ikke nok, lyder det fra interesseorganisationen Dansk Erhverv.

- At næsten hver femte ikke er i gang med en uddannelse efter fem år, er ikke en vinderstrategi, siger uddannelsespolitisk chef hos Dansk Erhverv, Jannik Schack Linnemann i en kommentar til tallene.

Han understreger, at det "helt sikkert er en positiv udvikling," men at det "slet ikke er godt nok" i forhold til de krav, som de unge møder, når de skal have et job.

Jannik Schack Linnemann henviser til, at næsten 200.000 job er forsvundet under krisen, og at de fleste ikke kommer tilbage i samme form, da "der ikke var viden nok i dem."

Den type job, argumenterer han, er alt for lette at kopiere for vores konkurrenter, der har lavere skatter og bedre vilkår for erhvervet - og som derfor kan gøre det billigere.

- De mange ufaglærte job i industrien, i bygge- og anlægssektoren og i landbruget var en del af dansk erhvervsliv i sidste halvdel af det tyvende århundrede, men de er hurtigt ved at forsvinde, siger han.

- I fremtidens erhvervsliv er der ikke efterspørgsel efter medarbejdere uden uddannelse, lyder det videre.

Han siger samtidig, at statistikken for friskoler, hvor over halvdelen tager en bacheloruddannelse - det klart højeste blandt grundskolerne - illustrerer folkeskolens problemer.

- Der er stadig for meget "one size fits all" over folkeskolen, hvor både elever og lærere behandles ens, selvom de har forskellige behov, siger han.

- Der er brug for mere og bedre ledelse, der tør belønne den gode lærer og mere undervisningsdifferentiering, der kan løfte både de praktisk begavede og bogligt stærke.

/ritzau/

 

Dagens Gossip