Dansk Erhverv: Universiteterne vægter kvantitet over kvalitet

Hos Dansk Erhverv er man positiv over for de unges øgede bevidsthed, når det kommer til arbejdsmarkedets behov og jobmuligheder i studievalget, men uddannelsespolitisk chef i organisationen, Jannick Schack Linnemann, understreger samtidig, at der stadig er for mange unge, der udelukkende vælger uddannelse ud fra interesse og efterfølgende havner i jobkøen:

»Det undrer os, at der er stadig flere unge, der vælger for eksempel humanistiske uddannelser. Det er en faggruppe, der i mange år har haft stor ledighed og ofte har en løn, der er lavere end hvad en håndværker tjener, og det indebærer en stor risiko at vælge den vej. Så selvom de unge er blevet bedre til at vælge uddannelser, så er der stadig lang vej endnu,« siger Jannick Schack Linnemann til B.dk.

Dansk Erhverv ønsker at indføre et såkaldt intelligent taxametersystem, der skal give incitament til at uddanne flere bachelorer og kandidater, der matcher arbejdsmarkedets behov og efterspørgsel. Systemet skal bestå af et bonustaxametersystem til de universiteter, der uddanner til lav ledighed og høje lønninger.

Desuden foreslår Dansk Erhverv, at tildele unge, der vælger et erhvervsrettet studie en SU-bonus.

»Universiteterne kigger alt for meget på kvantitet frem for kvalitet. I stedet for at fokusere på at gøre de eksisterende uddannelser bedre, så opretter de hele tiden nye. De eksisterende uddannelser skal gøres med attraktive og de studerende skal have bedre information om fremtidsmulighederne,« siger Jannick Shack Linnemann.

Men Dansk Erhvervs forslag om taxameter får ikke et politisk klap på skulderen med fra SF forskningsordfører Lisbeth Bech Poulsen, der er villig til at kigge nærmere på brugen af taxametersystemer, men ikke er af den holdning, at det er universiteternes opgave at udfylde erhvervslivets huller.

»Det er vigtigt, at uddannelsesinstitutionerne udbyder uddannelser af høj kvalitet, der selvfølgelig skal hænge sammen med jobmuligheder. Drømmescenariet er selvfølgelig også, at alle unge skal i job, men der er grænser for, hvor meget institutionerne kan gøre på den konto. At pålægge dem den her opgave er at bede om for meget,« siger Lisbeth Bech Poulsen.

 

Dagens Gossip