Dansk erhvervsliv tvivler på fremtiden

Det danske erhvervsliv er fortsat ikke alt for positive omkring fremtiden, men der er dog en vis optimisme at spore for det vigtige industrierhverv.

Det viser de såkaldte konjunkturbarometre, som Danmarks Statistik torsdag har offentliggjort.

Barometeret, der giver et signal om virksomhedernes forventningerne til den nærmeste fremtiden, steg i industrien til minus 13 i januar fra minus 19 i december.

Niveauet i december var det laveste siden starten af 2009, hvor finanskrisen rasede.

- Det er positivt, at industrivirksomhederne vurderer konjunktursituationen bedre i januar end tidligere. Fremgangen i konjunkturindikatoren kommer efter en længere periode med generel tilbagegang, siger økonomisk konsulent i DI Michael Meineche i en kommentar til tallene.

- Selvom der ikke er udsigt til stor fremgang i den nærmeste fremtid, indikerer dagens tal, at situationen tegner lysere for industrivirksomhederne her ved begyndelsen af det nye år, siger Michael Meineche.

I bygge- og anlægsbranchen er virksomhederne derimod ikke blevet mere optimistiske, efter at vi er trådt ind i 2015.

Her er det såkaldte konjunkturbarometer faldet til minus 14 i januar fra minus 17 i december.

Ifølge brancheorganisationen Dansk Byggeri kan meget af nedgangen forklares med, at den såkaldte boligjob-ordning, også kaldet håndværkerfradraget, ophørte fra årsskiftet.

- Især små og mellemstore byggevirksomheder har mærket det stop-and-go-forløb med hamstring af boligjob-opgaver mod slutningen af 2014, men det er afløst af et tilsvarende opgavemæssigt tomrum her efter nytår, siger cheføkonom Bo Sandberg.

Venstre har dog efterfølgende åbnet døren for, at ordningen kan blive genindført efter næste valg.

Blandt de danske detailvirksomheder er stemningen derimod mere positiv, selvom konjunkturbarometret faldt fra seks til to i januar.

Hos servicevirksomhederne viser barometret otte i januar mod seks i december.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip