Dansk film nomineret til fornem pris

Det danske bud på en Oscar-statuette, Nikolaj Arcels "En kongelig affære", er kommet godt fra start i kampen om den eftertragtede statuette.

Struensee-filmen er nemlig netop blevet nomineret i hele tre kategorier til den amerikanske Satellite Awards.

Prisen markerer begyndelsen på det, amerikanerne kalder "Award Season", der kulminerer med Oscar-uddelingen den 24. februar.

Satellite Awards uddeles i år for 17. gang af International Press Academy, der tæller film- og underholdningsjournalister,-bloggere og -fotografer både fra USA og resten af verden.

Satellite Awards regnes for at være en af USA's markante filmpriser, og der er tradition for, at mange af de nominerede film og skuespillere også går hen og bliver Oscar-nomineret.

"En kongelig affære" er nomineret til "Bedste Udenlandske Film", Niels Sejer for "Bedste Scenografi" og Manon Rasmussen for "Bedste Kostumer". Det er første gang, at en dansksproget film er nomineret til hele tre Satellite Awards.

Det er 14 år siden en dansk film sidst var nomineret til en Satellite Award i kategorien "Bedste udenlandske film". Den gang var det Thomas Vinterbergs "Festen", som var nomineret. Også Lars von Triers "Breaking the Waves" har været nomineret. Ingen af de to film vandt dog prisen.

Det bliver formentlig også svært for Nikolaj Arcel. "En kongelige affære" er nemlig oppe mod flere af årets helt store film.

Det gælder for eksempel Michael Hanekes "Amour", der vandt Guldpalmerne ved årets festival i Cannes og i sidste weekend blev kåret til Europas bedste film i år. Den franske verdenssucces "De Urørlige" og den norske storfilm "Kon-tiki" om Thor Heyerdahls sørejse tværs over Stillehavet er også med i puljen.

Om "En kongelig affære" rent faktisk går hen og vinder en af priserne afgøres den 16. december, hvor prisuddelingen finder sted i Los Angeles.

Struensee-filmen spås allerede nu gode chancer for en Oscar-nominering i kategorien "Bedste Udenlandske Film" af en række amerikanske Oscar-eksperter på filmsitet www.goldderby.com

Foreløbigt skal filmen dog klare sig gennem første nåleøje, når Det Amerikanske Filmakademi inden for kort tid skærer feltet ned til en snes film.

 

 

Dagens Gossip