Dansk Folkeparti øger forspringet til Socialdemokraterne

Dansk Folkeparti er godt i gang med at sætte sig på positionen som Danmarks næststørste parti. Endda haler Kristian Thulesen Dahl (DF) og hans partifæller også ind på Danmarks største parti, Venstre. Det viser en ny meningsmåling foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken.

Hvis der var valg fredag, så ville Dansk Folkeparti ifølge meningsmålingen få 21 procent af stemmerne. Det svarer til 36 mandater, hvilket er fem flere end Socialdemokraterne, der med en tilslutning på 17,6 procent kun står til at få 31 mandater.

Venstre er fortsat Danmarks største parti med 24,7 procent af stemmerne.

»Man må bare sige, at Dansk Folkeparti har tur i den i øjeblikket. De spiller rollen som opsamlingscentral for utilfredse vælgere fra både Venstre og Socialdemokraterne,« siger politisk kommentator Henrik Qvortrup til TV 2 News og tilføjer:

»Man er altså ikke længere indlæggelsesparat, hvis man spørger, hvornår DF er Danmarks største parti. Jeg siger ikke, det sker ved næste valg, men tanken er ikke længere utænkelig«.

Partiformand Kristian Thulesen Dahl peger selv på, at én forklaring på målingen er, at en række sager har stillet Socialdemokraterne i et dårligt lys hos vælgerne.

»Derfor er vores opgave at finde ud af, hvordan vi kan bruge situationen til at få flere i tale og ad den vej prøve at overbevise folk om, at de ikke skal flytte sig fra Socialdemokratiet alene i frustration over dem, men også fordi de faktisk kan få noget hos os, de bryder sig om,« siger han til Politiken.

Politisk ordfører for Socialdemokraterne Maja Panduro (S) mener, at målingen bærer præg af, at hendes parti har måttet træffe mange svære beslutninger i en svær tid.

»Det er ikke noget, man vinder popularitetskonkurrencer ved, men ikke desto mindre har det været nødvendigt for at trække Danmark ud af krisen. Vi har prøvet at gøre det på den socialdemokratiske måde, så der stadig er plads til, at vi kan tage os af hinanden, og et økonomisk råderum, så vi kan skabe arbejdspladser,« siger hun til Politiken.

Også Venstre står i målingen til tilbagegang - både set i forhold til folketingsvalget i 2011 og set i forhold til den seneste Megafon-måling fra januar. Hun hæfter sig imidlertid ved, at der samlet set stadig er forspring til blå blok.

»At man inden for den borgerlige lejr kan se små udsving, som lige nu går Dansk Folkepartis vej, betragter jeg som naturligt. Det vigtige er, at det står til at blive en blå valgsejr,« siger hun til Politiken.

 

Dagens Gossip