Dansk Folkepartis annonce måske ulovlig: Hænger 685 personer ud

29/05/2013 10:13

BNB

Nyheder
Når Dansk Folkeparti i en ny annonce udstiller 685 kommende danske statsborgere med fuldt navn og bopæl og efterfølgende fortæller, at én af dem kan være terrorist, så er det på kanten af straffelovens paragraf 263 om ærekrænkelse. Det vurderer Claus Juul, der er juridisk konsulent i menneskerettighedsorganisationen Amnesty. »Der er ingen tvivl om, at det er stærkt ærekrænkende at blive mistænkt for at være terrorist. Hvis man kommer fra et lille bysamfund, og man står med fuldt navn og by, så er chancen for at blive genkendt stor. Her er vi på kanten af en strafbar ærekrænkende beskyldning, som man kan gå i retten med,« siger Claus Juul. »Det her kan uden tvivl ende i en retssag, hvis én af dem på listen vælger at indgive en anmeldelse til politiet,« fortsætter han. I Amnesty vil man ikke spå om, hvad udfaldet af en potentiel retssag vil være, men man påpeger, at desto lettere en person kan genkendes, desto større er chancen for dom for ærekrænkelse. Justitsminister Morten Bødskov (S) har onsdag luftet sin utilfredshed med annoncen, som han kalder »en underlig måde at hænge folk ud på«. Han har tidligere afvist at offentliggøre navnet på den pågældende person, der ifølge PET er mistænkt for terror og kan være farlig for Danmark. Både Berlingske, Dagblandet Politiken og Metroxpress har afvist at trykke annoncen fra Dansk Folkeparti. »Vi afviste annoncen, fordi vi mener, at det var en unødig mistænkeliggørelse af en masse mennesker,« forklarer chefredaktør for Berlingske, Jens Grund. Dansk Folkeparti forsvarer annoncen med, at der er tale om faktuelle oplysninger, som alle kan læse sig til på Folketingets hjemmeside. Ifølge formand Kristian Thuelsen Dahl (DF) er det helt centrale, at Danmark giver statsborgerskab til en person, der ifølge PET kan være farlig for Danmark.

Mest læste i dag

Når Dansk Folkeparti i en ny annonce udstiller 685 kommende danske statsborgere med fuldt navn og bopæl og efterfølgende fortæller, at én af dem kan være terrorist, så er det på kanten af straffelovens paragraf 263 om ærekrænkelse.

Det vurderer Claus Juul, der er juridisk konsulent i menneskerettighedsorganisationen Amnesty.

»Der er ingen tvivl om, at det er stærkt ærekrænkende at blive mistænkt for at være terrorist. Hvis man kommer fra et lille bysamfund, og man står med fuldt navn og by, så er chancen for at blive genkendt stor. Her er vi på kanten af en strafbar ærekrænkende beskyldning, som man kan gå i retten med,« siger Claus Juul.

»Det her kan uden tvivl ende i en retssag, hvis én af dem på listen vælger at indgive en anmeldelse til politiet,« fortsætter han.

I Amnesty vil man ikke spå om, hvad udfaldet af en potentiel retssag vil være, men man påpeger, at desto lettere en person kan genkendes, desto større er chancen for dom for ærekrænkelse.

Justitsminister Morten Bødskov (S) har onsdag luftet sin utilfredshed med annoncen, som han kalder »en underlig måde at hænge folk ud på«. Han har tidligere afvist at offentliggøre navnet på den pågældende person, der ifølge PET er mistænkt for terror og kan være farlig for Danmark.

Både Berlingske, Dagblandet Politiken og Metroxpress har afvist at trykke annoncen fra Dansk Folkeparti.

»Vi afviste annoncen, fordi vi mener, at det var en unødig mistænkeliggørelse af en masse mennesker,« forklarer chefredaktør for Berlingske, Jens Grund.

Dansk Folkeparti forsvarer annoncen med, at der er tale om faktuelle oplysninger, som alle kan læse sig til på Folketingets hjemmeside. Ifølge formand Kristian Thuelsen Dahl (DF) er det helt centrale, at Danmark giver statsborgerskab til en person, der ifølge PET kan være farlig for Danmark.