Dansk jordomsejler knækker masten

Den danske jordomsejler Christian Liebergreen blev sent onsdag aften ramt af mastehavari, få dage før ankomst til Skagen.

Ulykken skete efter at Liebergreen havde tilbragt omkring 260 døgn alene om bord på sin 10 meter lange sejlbåd. Han startede fra Skagen 18. juli sidste år. Siden har han sejlet alene, dag og nat, uden nogensinde at gå i havn eller komme i land. Han har ikke modtaget forsyninger eller assistance undervejs.

Vil fuldføre

- Jeg har det egentlig rigtig godt» fortæller Christian Liebergreen på en satelittelefon fra Torquay, England, hvor han nu er bugseret i land med sin båd, med hjælp af den engelske søredningstjeneste.

- Lige nu fokuserer jeg på det praktiske, og jeg synes jeg har fået god hjælp fra alle sider. Det føles godt at være sikkert i havn, og jeg har ret godt styr på båden og situationen i det hele taget. Planen er at få sat en ny mast på båden og sejle den hjem - det er vigtigt for mig at fuldføre turen. Jeg giver ikke op, og har bestemt ikke tænkt mig at ankomme Danmark i en flyver.

Jordens hårdeste farvand

Christian Liebergreens rute har gået igennem jordens barskeste og mest øde havområder: Atlanterhavet, syd om Afrika, og derefter sydhavet forbi Australien og Sydamerika, hvor verdens største bølger og vildeste stormvejr regerer, og hvor der ingen hjælp er i nærheden, hvis noget går galt.

Har krydset eget spor

Mere end 30.000 sømil er tilbagelagt, i en 10 meter lang glasfiberbåd. Båden er en danskbygget Sagitta 35, en 40 år gammel standard turbåd - dog forstærket og udrustet til formålet. Selv om Christian Liebergreen altså ikke nåede hele vejen tilbage til udgangspunktet uden stop, så nåede han at krydse sit eget spor.

Dermed har han gennemført en solosejlads nonstop jorden rundt.

Flere har været i verdenrummet

200 mennesker på verdensplan har gennemført en sådan sørejse - langt færre end det antal mennesker, der har været ude i verdensrummet. "Det er først når man er væk fra de vante omgivelser, at man kan se sig selv dybt i øjnene og lære sig selv at kende på både godt og ondt", siger han selv om oplevelsen.

En erfaren overlever

Christian Liebergreen er i øvrigt den anden dansker der har sejlet nonstop alene rundt om jorden - den første var Jan Møller, der gjorde turen i 2004. Den 28 år gamle eventyrer er ingen begynder når det gælder ekstreme udfordringer - tidligere har Liebergreen tilbagelagt 6.500 km. med hundeslæde i det nordlige Grønland som medlem af Siriuspatruljen. Han har også cyklet tværs igennem New Zealand og krydset Canada.

Som uddannet navigatør og erfaren sejler har han haft gode forudsætninger for ekspeditionen.

 

Dagens Gossip