Dansk kamp mod madspild vinder Nordisk Råds miljøpris

Den danske forkæmper mod det globale madspild, Selina Juul, fik onsdag aften Nordisk Råds natur- og miljøpris 2013 på 350.000 kroner.

Selina Juul er initiativtager til forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad.

Hun var tydeligt overrumplet, da hun modtog prisen ved gallafesten i Oslo, og forklarede, at hun ikke havde forberedt en tale, fordi hun slet ikke havde forventet at vinde.

- Af hjertet tusinde mange gange tak, sagde den tydeligt meget glade prisvinder.

- Tak til alle, der har været med til at sætte Stop Spild Af Mad på dagsordenen. Det har virket. Hver anden dansker har det seneste år mindsket madspild, så vi er på rette vej, sagde Selina Juul blandt andet fra scenen i Den Norske Opera, hvor priserne blev uddelt.

Selina Juul får prisen for at have sat fokus på madspild med sit store engagement. Ikke bare i Danmark, men også i resten af Norden, samt i EU og FN, skriver Nordisk Råd i en pressemeddelelse.

Hun arbejder ulønnet som frivillig talskvinde for bevægelsen, som hun selv tog initiativ til tilbage i 2008.

- Hendes indsats kan ikke overvurderes, lyder det i Nordisk Råds begrundelse for pristildelingen.

Miljøprisen går til en person, virksomhed eller organisation, som har gjort en indsats for at udnytte jordens ressourcer bedre.

- Selina Juuls vedvarende fokus på madspild - i samarbejde med andre interessenter - har ført til en reduktion af madspildet i Danmark, lyder begrundelsen.

- Hun har med kreativitet, entusiasme og hårdt arbejde bidraget til at reducere menneskers negative fodaftryk i naturen.

Selina Juul er født i 1980 i Moskva. Hun kom til Danmark som 13-årig. Selina Juul tog initiativ til forbrugerbevægelsen i 2008, da hun oprettede en Facebook-gruppe.

/ritzau/

 

Dagens Gossip