Dansk militærfly skal til uroplagede Mali

Regeringen vil sende et Herkules-transportfly og støttepersonel til det uroplagede vestafrikanske land Mali. Det erfarer Ritzau.

Det danske militærfly skal efter planen støtte Malis regering og Frankrigs militæroperation i kampen mod islamistiske oprørsstyrker.

Ifølge Ritzaus oplysninger er Udenrigspolitisk Nævn blevet hasteindkaldt til et møde i eftermiddag klokken 15.15, hvor både udenrigsminister Villy Søvndal (SF), forsvarsminister Nick Hækkerup (S) og udviklingsminister Christian Friis Bach (R) deltager.

Her vil nævnet tage stilling til, om der er opbakning til regeringens ønske om aktiv indblanding i konflikten i Mali.

Udenrigsminister Villy Søvndal slog søndag aften fast, at den danske regering bakker op om Frankrigs militære operation i Mali, hvor væbnede muslimske oprørere forsøger at løbe den svage regeringshær over ende.

- Jeg er meget bekymret over situationen i Mali. I lyset af risikoen for yderligere destabilisering, bakker jeg fuldt og helt op om Frankrigs forsøg på at sikre stabilitet i området.

- Frankrigs indsats skal ikke mindst ses i lyset af behovet for at beskytte civilbefolkningen og et ønske om at forhindre terrororganisationer i at overtage kontrollen i den skrøbelige stat, sagde Søvndal.

Frankrig indledte fredag en militær operation i Mali for at støtte Malis regeringshær i kampen mod de væbnede oprørere, der kontrollerer hele den nordlige del af landet.

Siden har franske militærfly og franske soldater bombet militante islamistgruppers stillinger i det centrale Mali og tvunget oprørerne på flugt.

Den franske regering har bedt FN's Sikkerhedsråd om at samles mandag aften dansk tid for at diskutere den seneste udvikling i Mali.

Flere vestafrikanske lande har allerede lovet at sende soldater til Mali. USA, Tyskland og Storbritannien har alle udtryk støtte til den franske intervention i Mali, men samtidigt afvist at hjælpe til militært.

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip