Dansk millionhjælp på vej til syriske ofre

Mere end 700.000 mennesker er flygtet ud af Syrien, siden oprøret mod præsident Bashar al-Assads styre brød ud i foråret 2011.

Samtidigt bliver forholdene for de tilbageblevne stadigt mere bekymrende, blandt andet på grund af vinteren, og Danmark øger nu sit bidrag for at hjælpe dem, der er berørt af konflikten.

- Der er nu tale om en omfattende humanitær katastrofe, og derfor giver vi ekstra 50 millioner kroner, siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R).

De 50 millioner kroner kommer oven i de 100 millioner, som Danmark tidligere - over flere omgange - har ydet til hjælpeindsatsen. Det gør Danmark til en af de største bidragsydere, når det gælder om at hjælpe ofrene for borgerkrigen.

Antallet af flygtninge fra Syrien, der opholder sig i Tyrkiet, Libanon, Irak og Jordan, stiger ifølge FN's vurdering til over 700.000 i begyndelsen af 2013.

Det samlede antal mennesker med humanitære behov inde i Syrien ventes samtidig at stige fra de nuværende 2,5 millioner til fire millioner inden længe.

- Det er stærkt foruroligende og tragisk, at op mod fire millioner mennesker vil få brug for akut nødhjælp til at komme igennem vinteren på grund af en meningsløs konflikt, siger Christian Friis Bach.

Den danske hjælp bliver kanaliseret videre via FN-organisationer, der arbejder i området.

FN's Børnefond, Unicef, får 20 millioner kroner, FN's krisefond for Syrien, Ocha, modtager 15 millioner kroner, og det samme beløb går til FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR).

Vinteren er hård med gennemsnitstemperaturer omkring frysepunktet i Syrien og omkringliggende lande, hvor de nødlidende befinder sig i eksempelvis teltlejre og nedlagte fabriksanlæg.

Syrerne har derfor brug for alt fra mad og vand til tæpper, tag over hovedet, brændsel og sundhedsfaciliteter, lyder det fra Udenrigsministeriet.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip