Dansk nationalspise får tæv af byg og spelt

Når der skal frikadeller på de danske middagsborde, er det ikke længere en selvfølge, at der er kartofler til. Heller ikke kyllingestegen eller bøffen kan længere være sikre på, at deres tidligere tro følgesvend er med på tallerknen.

Forbruget af kartofler i Danmark nemlig er over de seneste tre år faldet lidt over 10 procent, viser en analyse fra FDB. Det skyldes, at vores madvaner har ændret sig, siger Joan Preisler, specialkonsulent i sundhed og ernæring i FDB.

- For 30 år siden skete det, at ris og pasta i højere grad overtog pladsen på tallerknen fra kartoflerne. Men det, der er sket de sidste par år, er, at vi spiser nogle andre typer måltider, siger Joan Preisler.

- Vi spiser ikke i så høj grad som tidligere de traditionelle retter, som medisterpølse med brun sovs og kartofler. Og hvis vi laver en kyllingesteg i ovnen, så kan der lige så godt være bulgur eller perlebyg til, tilføjer hun.

Udviklingen svarer til, at for hver 10 forbrugere, der i starten af 2009 spiste kartofler til aftensmad på en vilkårlig ugedag, var der på en tilsvarende dag i 2012 kun ni kartoffelspisere tilbage. Tendensen går på tværs af aldersgrupper og ugedage.

Og det er ærgerligt for vores sundhed, mener Joan Preisler.

- Kartoflen er sund, både fordi den ikke indeholder så meget energi som hverken ris eller pasta, og fordi den er en god kilde til C-vitamin. Desuden er kartoflen meget klimavenlig, siger hun.

Men selvom knolden er blevet mindre populær, er den stadig en hyppig del af danskernes aftensmåltid.

På en tilfældig aften vil der typisk være kartofler på omkring hver tredje middagstallerken, viser FDB's analyse, som bygger på en omfattende database over danskernes madvaner.

Det er især den ældre generation, der holder fast i kartoflen som del af aftensmaden.

På en vilkårlig aften ligger der kartofler på 34 procent af danskernes tallerken. For de 55-74-årige er tallet 45 procent, mens det kun er tilfældet for 26 procent af de 15-34-årige.

 

Dagens Gossip