Dansk Oscar-vinder skaber splid i Hollywood

Det er angiveligt Gabriel Axel, som har startet sagen om ophavsretten. Han påstår ifølge Hollywood Reporter, at han har rettighederne, men det er den cubanskfødte producer og indehaver af Astrablu Media, Josi Konski, ikke enig i. Han hævder, at han overtog rettighederne til filmen fra den oprindelige producer i 2007.

Det er Producentforeningen, den danske brancheforening for producenter af film, tv og computerspil, imidlertid ikke enig i. Her mener man ifølge Hollywood Reporter, at Gabriel Axel har den moralske ret til værket, som i 2007 overgik fra den oprindelig producent Panorama Film International til Astrablu Media.

Hollywood Reporter beskriver denne del af den danske ophavsretslov som »obskur« og forudser, at der nu kan vente en dommer en vanskelig opgave med at afgøre, hvem der har ophavsretten til »Babettes gæstebud« - både ud fra de amerikanske og danske regler på området.

»Babettes gæstebud« er en filmatisering af Karen Blixens historie af samme navn, og handler om den franske flygtning Babette, der ender i køkkenet hos to aldrende og nøjsomme præstedøtre, som bestemt ikke er vant til finere fransk kogekunst.

Ud over en Oscar for bedste udenlandske film, indbragte filmen også Stéphane Audran, der spiller Babette, en Robert for bedste kvindelige hovedrolle, ligesom den blev tildelt den britiske filmpris BAFTA for bedste ikke engelsk-sprogede film. Den roste Restaurant Babette i Vordingborg er desuden opkaldt efter historien om de kulinariske glæder.

 

Dagens Gossip