Dansk overlæge: Gravide misbrugere skal spærres inde

Skaderne af alkohol og stoffer viser sig både fysisk og mentalt hos børn, hvis mødre har haft et misbrug under graviditeten. Det skriver DR.

Hvert år bliver hundredevis af babyer født som misbrugere. Deres mødre har gjort dem afhængige af alkohol eller hårde stoffer, og det kan give dem mén resten af livet.
Derfor bør der være mulighed for at låse kvinderne inde, så de ikke kan fortsætte deres misbrug. Det mener overlæge May Olofsson på familieambulatoriet på Hvidovre Hospital.

- Alle gravide kvinder vil det allerbedste for deres børn. Derfor svigter vi også kvinderne ved ikke at have de bedste mulige tilbud i forhold til at forebygge skader på børnene. Jeg har været i kontakt med mange gravide kvinder, der selv bad om at få låst døren, siger hun og fortsætter:

- De siger: Lås døren, så ikke jeg går ud og gør det, som skader mit barn, og som jeg ikke vil, men som jeg ikke kan lade være med. Jeg kan kun svare, at det er en god ide, men det må jeg bare ikke.

Sådan lyder det i programmet DR2 Undersøger, som onsdag aften sætter fokus på behandlingen af gravide misbrugere.

Den danske lovgivning giver faktisk mulighed for at blive låst inde, hvis man beder om det. Men hvis patienten fortryder, skal tvangen ophæves.

Men paragraffen bliver ikke brugt i praksis, og May Olofsson mener derfor, at man bør stramme loven og give behandlerne lov til at holde de mest udsatte kvinder på en aflåst afdeling.

- Børn skal have ret til en sund udvikling og mulighed for god omsorg, som sikrer et normalt liv. Det er helt fundamentale rettigheder, som barnet bør have, og de skader, som nogle af de her børn får, kan alle sammen forebygges, hvis man kommer tidligt nok i kontakt med kvinderne, siger hun.

 

Dagens Gossip