Dansk turist nægtet indrejse i USA

21/04/2013 09:40

BNB

Nyheder
24-årige Tobias Linde Schanz har ren straffeattest og siger, at han aldrig har været politisk aktiv.Men han har haft et telefonnummer, der tidligere har tilhørt en mand, som Politiets Efterretningstjeneste (PET) har interesseret sig for.Telefonnummeret må være årsag til, at han ikke kunne få indrejsetilladelse til USA, mener Tobias Linde Schanz.»Jeg kan ikke komme på andre forklaringer, end at jeg er røget på en eller anden liste, fordi mit telefonnummer tidligere har været benyttet af anden, som har været registreret«, siger han til avisen.Telefonnummerets tidligere ejermand er ifølge Politiken en person med udenlandsk baggrund, der kender flere terrorrelaterede personer fra Danmark og som flere gange har været afhørt af PET i forbindelse med terrorsager.Flemming Splidsboel, som er lektor ved Københavns Universitet og forsker i efterretningsarbejde, kalder det meget sandsynligt, at telefonnummeret er årsagen til, at Tobias Linde Schanz fik afslag på indrejsetilladelse.»Der er ingen tvivl om, at der foregår en udveksling af informationer mellem PET og amerikanske myndigheder, og hvis det telefonnummer, den unge mand har overtaget, tidligere har tilhørt en mand, som PET har interesseret sig for, kan det sagtens være årsagen«, siger han.Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper (Ø) vil have regeringen til at tage spørgsmålet om overvågning op med USA.»Vi må finde ud af, om det er rigtigt, at man kan overvåge danske borgere elektronisk – og så få sat en stopper for det. Hvis hans mistanke om årsagen til, at han har fået afslag på indrejse til USA er korrekt, så er det et grusomt eksempel på, hvorfor USA ikke skal overvåge danske borgere«, siger hun til Politiken.

Mest læste i dag

24-årige Tobias Linde Schanz har ren straffeattest og siger, at han aldrig har været politisk aktiv.

Men han har haft et telefonnummer, der tidligere har tilhørt en mand, som Politiets Efterretningstjeneste (PET) har interesseret sig for.

Telefonnummeret må være årsag til, at han ikke kunne få indrejsetilladelse til USA, mener Tobias Linde Schanz.

»Jeg kan ikke komme på andre forklaringer, end at jeg er røget på en eller anden liste, fordi mit telefonnummer tidligere har været benyttet af anden, som har været registreret«, siger han til avisen.

Telefonnummerets tidligere ejermand er ifølge Politiken en person med udenlandsk baggrund, der kender flere terrorrelaterede personer fra Danmark og som flere gange har været afhørt af PET i forbindelse med terrorsager.

Flemming Splidsboel, som er lektor ved Københavns Universitet og forsker i efterretningsarbejde, kalder det meget sandsynligt, at telefonnummeret er årsagen til, at Tobias Linde Schanz fik afslag på indrejsetilladelse.

»Der er ingen tvivl om, at der foregår en udveksling af informationer mellem PET og amerikanske myndigheder, og hvis det telefonnummer, den unge mand har overtaget, tidligere har tilhørt en mand, som PET har interesseret sig for, kan det sagtens være årsagen«, siger han.

Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper (Ø) vil have regeringen til at tage spørgsmålet om overvågning op med USA.

»Vi må finde ud af, om det er rigtigt, at man kan overvåge danske borgere elektronisk – og så få sat en stopper for det. Hvis hans mistanke om årsagen til, at han har fået afslag på indrejse til USA er korrekt, så er det et grusomt eksempel på, hvorfor USA ikke skal overvåge danske borgere«, siger hun til Politiken.