Dansk undersøgelse: Omskårne drenge har større risiko for autisme

En ny undersøgelse fra Statens Serum Institut tyder på, at der kan være hidtil ukendte, men meget store sundheds­mæssige konsekvenser hos drenge, der har fået fjernet forhuden. Bekræftes sammenhængen mellem omskæring og udvikling af autisme, vil autisme ifølge overlæge på Serum­instituttet, Morten Frisch, være den mest alvorlige sygdom hos børn, som sættes i forbindelse med rituel omskæring.

Generalsekretær i Sex & Samfund, Bjarne B. Christensen, siger:

- Det er meget trist, hvis der er en sammenhæng mellem omskæring af drenge og udviklingen af autisme. Derfor er det utrolig vigtigt, at vi får be- eller afkræftet resultaterne i denne meget markante undersøgelse – for eksempel ved, at forskere i andre lande følger op og efterviser resultaterne af de danske data.

- Men vi er også nødt til at holde fast i, at omskæring i sidste ende handler om børns ret til egen krop. Drenge bør ikke omskæres, før de er myndige og selv kan tage stilling til et så omfattende kirurgisk indgreb på raske legemsdele. For det er jo det, som vi taler om her, siger han.

Vil skubbe synet på drengeomskæring
Bjarne B. Christensen er ikke i tvivl om, at nye og stærke indikationer på hidtil ukendte sundhedsrisici på omskæring vil være med til at skubbe synet på indgrebet.

- Jeg anerkender, at omskæring har stor betydning for flere religiøse grupper, og at det er store følelser på spil, siger Bjarne B. Christensen.

- Omvendt ser vi også jøder og muslimer, som bevæger sig og tilpasser religiøse ceremonier, så de respekterer retten til egen krop – for eksempel ved at erstatte et kirurgisk indgreb på raske legemsdele med et symbolsk ritual.

Statens Serum Instituts undersøgelser er netop offentliggjort i tidsskriftet Journal of the Royal Society of Medicine. I artiklen kommer Morten Frisch også ind på spørgsmålet, om den mulige sammenhæng mellem omskæring af drenge og udviklingen af autisme kan skylde den smerte, som han mener, at nyfødte udsættes for i forbindelse med omskæringen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip