Dansk våbensmugler klar til indisk retssag

Indien får måske alligevel mulighed for at retsforfølge danskeren Niels Holck, som er blevet centrum for en langstrakt diplomatisk krise mellem Indien og Danmark.

Niels Holck, som kastede fem ton våben ned over den indiske delstat Vestbengalen i 1995, har sagt ja til at stå til regnskab for sine handlinger ved en indisk domstol. Holck stiller dog den betingelse, at retssagen ikke skal foregå i selve Indien.

Det skriver Politiken onsdag.

Tilbuddet er blevet overbragt til Indiens regering via private kanaler.

Det er kulminationen på hidtil hemmeligholdte diplomatiske bestræbelser fra Niels Holck og hans advokats side på at medvirke til at løse den voksende krise mellem Indien og Danmark.

Krisen blev udløst, da Østre Landsret i juni i fjor sagde nej til at udlevere Niels Holck til en retssag i Kolkata.

Niels Holck afslører nu over for Politiken, at han gennem et år har været involveret i hemmelige diplomatiske bestræbelser i et forsøg på at komme den indiske regering i møde.

- Det er sket ad diplomatiske og forretningsmæssige kanaler. Jeg har først tilbudt inderne at stille op til en afhøring og senest at lade en indisk domstol gennemføre en retssag mod mig på neutral grund, siger Niels Holck.

Indien har ikke svaret Niels Holck på hans tilbud, men mandag meddelte den indiske regering, at man vil "forøge presset" på Danmark og "undersøge forskellige muligheder" for at komme videre i sagen - herunder at gennemføre retssagen på Indiens ambassade i København.

Justitsminister Morten Bødskov (S) afviser at udtale sig om sagen overfor Politiken.

 

Dagens Gossip