Dansk varmebølge - til vands, til lands og i luften

Til vands. Varmt vand og danske ferskvandsfisk går ikke altid hånd i hånd. Når vandet i danske vandløb og fjorde varmes op af solen, betyder det nemlig, at vandet indeholder mindre ilt, og det går i sidste ende ud over fiskene, forklarer Brian Kronvang, der er faggruppeleder ved institut for Bioscience på Aarhus Universitet.

»Problemet er, at det varme vand ligger foroven. Det får mange alger, der ligger i overfladen, til at synke mod bunden. Her optager de en masse ilt, og det betyder så, at fiskene enten må flygte eller dø, fordi de ikke længere kan leve der,« siger Brian Kronvang og uddyber:

»Særligt laks og ørreder kan ikke lide høje temperaturer. Bliver vandet for varmt, risikerer det at blive så kritisk, at det kan måles på bestanden længe efter,« siger Brian Kronvang, der understreger, at det kræver en høj varme over lang tid.

Varmt vand driller ikke kun danske fisk - også mennesker skal være på vagt. En varmebølge over Danmark betyder nemlig også større chance for de farlige blå-grønne alger. Det har blandt andet fået Silkeborg Kommune til at fraråde badning i Hinge Sø.

Til lands. Fra varmt vand til mangel på vand. Høje temperaturer kræver et ekstre øje på menneskets firbenede venner. Efter meldinger om stigende temperaturer lørdag og søndag advarer Sydøstjyllands Politi nu mod at lade familiens kæledyr vente i bilerne, mens man handler eller er en kort tur ved stranden. Hunde og katte risikerer at dehydrerer, fordi de hurtigt kan få brug for mere væske, end de plejer. Men det er ikke kun familiernes kæledyr, der kræver ekstra opmærksomhed. I Cirkus Arena holder man skarpt øje med de mange cirkusheste.

»Mange tror, at det er vores elefanter, der har det sværest i varmen, fordi de har stor tyk hud og ligner nogen, der går og sveder. Men folk glemmer, at de er fra Afrika. De elsker de høje temperaturer,« siger pressemedarbejder i Arena, Tim Bruun.

»Det er faktisk vores heste, der har det sværest. Der er naturligvis en chance for, at heste dehydreres i varmen, og derfor får de også mere vand, end de plejer,« fortæller Tim Bruun, der påpeger, at hestene minimum får vand fem gange om dagen.

I luften. Fra varmt vand over dehydrerede firbenede venner til varm luft. Tør og varm luft i juli er medicin for små flyvende sommerfugle, der vil leve længere og slipper for forskellige former for sygdomme. En juni måned med megen nedbør betyder, at der er rigeligt med mad, og kombinationen af de to ting er den bedste opskrift på, hvad biolog Michael Stoltze kalder »en ren invasion af sommerfugle i Danmark«.

»Der er ikke tale om, at der kommer nye arter. Men der kommer helt bestemt flere sommerfugle, end vi har haft de foregående år. De udklækkes allerede nu, og frem mod starten af august kan man opleve mange forskellige arter flyve rundt omkring,« siger biolog Michael Stoltze.

DMI oplyser, at Danmark sandsynligvis vil opleve op mod 30 grader i slutningen af juli.

 

Dagens Gossip