Danske firmaer: Korruption er nødvendig

Officielt vil langt de fleste danske virksomheder afvise enhver form for korruption.

Men en meget stor del af dem mener, at det i et eller andet omfang er nødvendigt at smøre eller bestikke, hvis man vil ind i Brasilien, Rusland, Indien eller Kina - de såkaldte Brik-lande.

Det viser en måling, som analysefirmaet Rambøll har lavet for Morgenavisen Jyllands-Posten.

- Det er slående, at over halvdelen mener, at man i et eller andet omfang er nødt til at bryde de formelle regler for at handle i Brik-landene.

- Det er et væsentligt større problem, end man vil være ved, siger Poul Riiskjær Mogensen, formand for antikorruptionsorganisationen Transparency International Danmark til Jyllands-Posten.

Rambøll-målingen viser, at henholdsvis 20 og 13 procent mener, at det kun i ringe grad eller slet ikke er muligt at gøre forretninger i Brik-landene uden at bryde de formelle regler om korruption, bestikkelse og smøring.

- Undersøgelsen afspejler, hvad rapporter fra Transparency International viser, nemlig at Brik-landene har nogle meget store udfordringer med korruption og bestikkelse.

- Det påvirker de danske virksomheder, siger Christine Jøker Lohmann, chefkonsulent i Dansk Industri.

Professor Caspar Rose fra handelshøjskolen Copenhagen Business School vurderer, at det er svært for danske virksomheder selv at bekæmpe korruptionen.

- Prisen kan blive høj i form af tabt indtjening, som konkurrenterne snupper foran de danske virksomheder, siger han.

/ritzau/

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip