Danske fiskere bliver klemt i EU-magtkrig

Der står meget på spil for de danske fiskere, når Mette Gjerskov (S) sammen med EU's øvrige fiskeriministre tirsdag i Bruxelles åbner slaget om fiskekvoterne næste år i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat.

Og den danske fødevareminister forventer ikke at få meget søvn, når forhandlingerne fortsætter de næste dage og nætter.

Der er lagt op til knaldhård kvotekrig - især om torskefiskeriet i Nordsøen og Skagerrak. Her vil EU-Kommissionen skære kvoten ned med 20 procent, og antallet af dage, som der må fiskes, ned med 22 procent. Det vil få store konsekvenser for de danske fiskere.

- Torsk er en vigtig art, som kommer med som bifangst i alle mulige andre fiskerier. Så hvis ikke man har en torskekvote, er det svært at komme ud at fiske, siger Mette Gjerskov på vej ind til dagens ministerrådsmøde og fortsætter:

- Kommissionens forslag vil derfor betyde mere udsmid af døde torsk, og det er vi rigtig utilfredse med, for det har ingen glæde af. Derfor vil vi gerne reducere dødeligheden af torsk på en anden måde for eksempel ved brug af bedre fiskeredskaber.

Derfor ønsker hun sammen med de danske fiskere at fastholde den nuværende kvote og i stedet redde torsken med krav om mere selektive fiskenet, som sorterer de mindste torsk fra, inden de kommer om bord på fiskebådene.

Forhandlingerne kompliceres af, at et fremlagt forslag til en forvaltningsplan for fiskeriet sidste år endnu ikke er blevet vedtaget af ministerrådet og Europaparlamentet.

Dermed bliver torskekvoterne nu en del af en magtkamp mellem EU's institutioner om, hvem der bestemmer.

- Der er lagt op til krig, og til at ministerrådet vil gå udenom kommissionen og i krig med parlamentet. Det er ikke særlig hensigtsmæssigt, og det vil vi gøre alt for at undgå. Men vi er ganske få lande, som prøver at stå op imod den krig, siger den danske minister.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip