Danske forskere: Rygning gør dig slankere

Mange rygere frygter, at det vil give ekstra sul på kroppen, hvis de dropper den dårlige vane. Og frygten er faktisk ikke ubegrundet.

Storrygere vejer i gennemsnit 1,2 kg mindre end ikke-rygere. Det viser resultaterne af et dansk forskningsprojekt, hvor 80.000 forsøgspersoner har deltaget, skriver Videnskab.dk.

Sammenhængen mellem vægt og rygning blev fundet ved at kigge på forsøgspersonernes genere. Et særligt gen, som tidligere har vist en tæt sammenhæng med, hvor mange cigaretter man ryger.

Læs også: Ny forskning: Så farlig er rygning

- Og der må vi bare konkludere, at hvis du er ryger og har det her gen, så vejer du mindre, end hvis du ikke har genet. Det samme er derimod ikke gældende, hvis du er ikke-ryger. Det taler altså stærkt for, at det er rygningen, der resulterer i den mindre vægt, lyder det fra en af forskerne, overlæge Børge Nordestgaard fra Klinisk Biokemisk Afdeling, Herlev Hospital.

Overlægen erkender, at det ikke just er et budskab, han som læge er glad for.

- Men jeg er også forsker, og jeg synes ikke, at man kan holde information tilbage, fordi det ikke lige passer en, siger han.

Børge Nordestgaard understreger, at studiets konklusioner ikke er en undskyldning for at blive ved med at ryge eller en grund til at begynde.

Læs også: Almindeligt sort uheld forvolder mange kræftsygdomme

Han håber derimod, at studiet kan bruges til at fjerne nogle af de fordomme, der omgiver rygerne.

- Det er på ingen måde en undskyldning for at ryge. Men når rygere siger, at det er det, der gør, at de ikke vil holde op med at ryge, så skal man altså tage det alvorligt – for det er jo rigtigt! Der er nok mange, der tænker, at forklaringen i virkeligheden ligger i, at man har en særlig livsstil, når man ryger, eller at man ændrer livsstil, når man stopper med at ryge.

 

Dagens Gossip