Danske job svinder i de største virksomheder

Mindre end hver tiende ansatte i Danmarks 10 største virksomheder - målt på antal medarbejdere - er ansat i Danmark.

Det viser en optælling foretaget af Politiken Research. Den mindste andel af ansatte i Danmark ses i servicekoncernen ISS, der globalt har mere end 500.000 ansatte, men kun 8000 i Danmark, svarende til 1,5 pct.

Men også Carlsberg, Danfoss, Novo Nordisk, Falck, A.P. Møller-Mærsk, DSV, Ecco og Vestas har væsentlig flere ansatte i udlandet end i Danmark, skriver Politiken onsdag.

Det skal dog ikke ses som et problem, at de største danske virksomheder kun har en lille andel af deres beskæftigede i Danmark.

- Ekspansion i udlandet gavner dansk beskæftigelse, påpeger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet til Politiken.

Han mener, at virksomhedernes fremgang i udlandet er en forudsætning for, at de danske virksomheder har råd til at investere i forskning og udvikling i Danmark.

Der er tilfældet med Novo Nordisk, der stadig har 14.000 ansatte i Danmark, mens 18.500 er ansat i udlandet.

De største danske virksomheders succes vil dog højst sandsynligt kun gavne et mindretal af de 165.000 danske ledige eller de mange, der i den seneste tid er blevet fyret som følge af besparelser i eksempelvis Danske Bank, Vestas og SAS.

- Det er ikke den langtidsledige ufaglærte og kontanthjælpsmodtageren, der vinder på den her udvikling. De job, der bliver i Danmark, er på et meget højt vidensniveau, siger Flemming Ibsen til avisen.

Men det ændrer ifølge virksomhedshistoriker og lektor Martin Jes Iversen fra Handelshøjskolen CBS i København ikke på, at vi skal glæde os over de største danske virksomheders udenlandske jobfest.

Det er nemlig et af de klareste tegn på, at virksomhederne har formået at gribe globaliseringens muligheder til gavn for både dem og det danske samfund.

 

 

Dagens Gossip