Danske kvinder burde tjene mere end mændene

Den internationale arbejdsorganisation ILO har skrevet en rapport om løngabet mellem mænd og kvinder i 38 forskellige lande.

Ifølge rapporten burde kvinder i 26 af de undersøgte lande i gennemsnit tjene 0,9 procent mere end mændene, men i virkeligheden tjener de 18,9 procent mindre.

I Danmark, såvel som i Sverige, Rusland, Brasilien, Rusland og Litauen, burde kvinderne ifølge rapportens tal tjene hele ti procent mere end mændene i de samme lande.

- Mænd får mere i løn end kvinder for det samme arbejde. I Europa får mænd fire til 36 procent mere end kvinderne. Ofte forklares det med uddannelse, erfaring og antal arbejdstimer, siger lønspecialist Rosalia Vazquez-Alvarez fra ILO i en videokommentar, som du kan se under artiklen.

- Men selvom vi tager disse ting med, er en stor del af løngabet uforklaret. Jo højere op på lønskalaen, jo højere er løngabet mellem mænd og kvinder, fortsætter Rosalia Vazquez-Alvarez.

Mødre tjener mindre
Rapporten viser desuden i rede tal, hvordan det rent lønmæssigt ikke kan betale sig at blive mor i en lang række af de undersøgte lande.

Forskerne bag undersøgelsen har nemlig sammenlignet lønniveauet for kvinder med børn og kvinder uden, og Mexico blev vinderen af det mest voldsomme løngab mellem de to kvindegrupper: Her tjener kvinder med børn hele 33 procent mindre end landets andre kvinder.

Dette, lyder det i rapporten, kan desuden være en del af forklaringen på det overordnede løngab mellem mænd og kvinder.

Hør Rosalia Vazquez-Alvarez forklare om rapporten her:

 

Dagens Gossip