Danske mænd kan have 100 børn

Der findes danske sæddonorer, som er biologiske fædre til over 100 børn, skriver Berlingske.

Dansk sæd er nemlig en eksportsucces, fortæller verdens største sædbank, Cryos, som har hovedsæde i Aarhus. Dermed kan danske donorer være ophav til et stort antal børn i familier rundt omkring i mange forskellige lande, lyder det.

- Jeg har ikke lyst til at nævne et tal. Det er nok at sige, at vi har donorer, der er ophav til over 100 børn. Det bekymrer os ikke, for vi leverer sæd til hele verden - 70 lande i alt.

- I princippet kan der være ét barn i hvert land, siger Ole Schou, direktør i Cryos, til Berlingske.

Formanden for Etisk Råd, Jacob Birkler, er ikke synderligt begejstret ved tanken:

- Det eneste, der står tilbage, er den umiddelbare afsky. Den umiddelbare mavefornemmelse af, at det er for galt. Og det er dét, etik ofte drejer sig om: normer, sædvane, skik og brug, siger han til Berlingske

- Vi er ikke vant til, at en enkelt mand kan være far til 100 børn, tilføjer Jacob Birkler.

Han ser et behov for, at man i en åben dialog får drøftet de etiske spørgsmål, som rejser sig i denne typer sager, hvor der handles på tværs af landegrænser.

- Her bør vi ikke nøjes med mavefornemmelser eller begreber om naturlighed, men sikre at de mange argumenter kommer frem i en åben dialog, siger han.

På grund af risikoen for blandt andet spredning af sygdomme er der loft for antallet af børn per donorer, og dette loft er ikke det samme i forskellige lande. I Danmark kan en donor højst være ophav til børn i 12 familier, skriver Berlingske.

/ritzau/

 

.

Dagens Gossip