Danske milliarder kickstarter USAs havvindmølle-marked

Havet ligger blikstille hen. Det har det gjort gennem de sidste tolv år. Her er nemlig ingen vindmølleparker som danskerne kender det fra både Anholt og Gedser. Men det kan snart ændre sig, for via fonden Copenhagen Infrastructure I er PensionDanmark klar til at investere 1,2 milliarder i USA's første vindmøllepark ud for rigmandsparadiset Cape Cod - og det i selskab med fire af de mest omdiskuterede investeringseksperter i Danmark.

Det er nemlig de tidligere fire såkaldte guldfugle fra Dong Energy, der under navnet CIP, Copenhagen Infrastructure Partners, står klar med deres første investering siden tiden i energiselskabet. Jakob Baruël Poulsen, Rune Bro Roin, Torsten Lodberg Smed og Christian Skakkebæk administrerer Copenhagen Infrastructure I under CIP, som PensionDanmark tog initiativ til etableringen af i 2012.

Men helt tilbage i 2001 så Cape Wind, som projektet på havet bliver kaldt, lyset. Siden da har folkene bag forsøgt at få vind i sejlene, og det kan de nu med den danske investering.

»Med den planlagte investering i Cape Wind genbruger vi vores erfaringer fra investeringerne i havmølleparkerne ved Nysted og Anholt. Vi forventer, at også Cape Windinvesteringen vil give vores medlemmer et stabilt og attraktivt afkast,« siger administrerende direktør i PensionDanmark Torben Möger Pedersen og tilføjer:

»Udover at give vores medlemmer et godt afkast vil projektet skabe vækst og job i Danmark og bidrage til den nødvendige omstilling til mere klimavenlige energiformer. Det ser vi som to ekstra plusser.«

Møllerne er nemlig planlagt til at blive produceret på Siemens Wind Powers fabrik i Brande og fundamenterne designes af det danske Rambøll. Havvindmølleparken vil blive en af verdens største med op til 130 Siemens-møller på hver 3,6 MW.

»Cape Wind ser ud til at blive en attraktiv investering. Vi forventer, at de sidste forhold omkring projektet falder på plads i løbet af i år. Der er sikret aftagere til strømmen i de første 15 år, og parken er planlagt med velkendt og driftssikker teknologi. Investeringstilsagnet med såkaldt mezzaninkapital på 1,2 mia. kr. er et væsentligt bidrag til realiseringen af projektet,« siger Christian Skakkebæk.

 

Dagens Gossip