Danske rappere bander som børn

Det ikke ligefrem børnerim og remser, der kommer ud af den danske hiphop-gruppe Vild $mith.

Med numre som "På det shit igen", "Shit pige" og "Vild i dag syg i morgen" holder de tre rappere et højt gennemsnit af bandeord i sange, der for de flestes vedkommende handler om glæden ved at feste og drikke.

Gruppen mener dog ikke selv, at deres profane tekster sætter et dårligt eksempel for ungdommen.

- Vi siger ikke noget, som børn ikke allerede siger. Vi bruger jo bare de ord, folk bruger i daglig tale, siger Vild Son, som lyder det borgerlige navn Daniel Jensen.

Vild $mith - som desuden består af Daniels storebror Moses Luxhøj alias Vild Ting og deres fælles barndomsven Esben "HvidMayn" Iversen - ser heller ikke nødvendigvis sig selv som rollemodeller for unge.

- Vi er nok nærmere en afspejling af de unge. Vi ved, hvordan man har det, når man er ung og vild. Det er derfor unge har så nemt ved at identificere sig med vores musik, siger Vild Ting.

Han minder om, at alle teksterne desuden er skrevet med et glimt i øjet, hvorfor det heller ikke er meningen, de skal tages helt bogstaveligt.

- Forhåbentlig kan ungdommen godt forstå, at vores budskab ikke er, at de skal gå ud og være stive i fire dage i træk, hver uge, siger han.

Så selvom det måske kunne være fristende at høre det sådan, så er nummeret "Vild i dag syg i morgen" ikke en direkte opfordring til at melde sig syg på job.

- Det er nærmere bare en konstatering af, hvad der reelt sker i mange menneskers liv. Vi er jo ikke de første, der har ringet til en chef dagen derpå og løjet os syge med influenza, siger HvidMayn.

Da Vild $mith blev dannet og efterfølgende vandt P3's Karrierekanonen i 2013, var nogle af gruppens hovedregler, at de ville rappe om deres eget liv, altid sige det de havde lyst til uden filter, og aldrig komme med løftede pegefingre.

Men snakker man med drengene under mere private forhold, får piben pludselig en lidt anden lyd.

- Selvfølgelig vil vi opfordre til, at folk tager en uddannelse og alt det shit der. Vi er jo selv nogle ret fornuftige mennesker, siger Vild Ting, som ud over hiphoppen arbejder som media manager på TV2.

- Men i vores musik vil vi aldrig sætte den begrænsning op for os selv. Vores musik skal ikke være rollemodelsagtig, understreger han.

Næste gang Vild $mith får mulighed for at påvirke børn, unge og voksne med deres kække rapnumre bliver torsdag den 24. juli til Tivolis ugentlige popup-koncert på Pavillonen. Koncerten, der starter kl. 19.00 og varer 30 minutter, er specielt målrettet teenagepublikummet.

Newspaq

 

Dagens Gossip