Danske soldater betaler millioner for militærgrej selv

»Jeg har nok brugt mere end 100.000 kroner,« siger den 30-årige soldat Mogens Beck, som har været udsendt seks gange til Kosovo, Irak og Afghanistan. Han har været soldat i 10 år og har hvert år brugt omkring 10.000 kroner på grej, skriver Radio24syv.

Radio24syv har været i kontakt med 236 soldater. Af dem har 165 ønsket at fortælle, hvor mange penge de har brugt på grej. Kun fem soldater har ikke brugt egne penge på udstyr, og i alt løber de adspurgte soldaters egenudgifter op i over tre millioner kroner, skriver Radio24syv.

Soldaterne køber blandt andet støvler, handsker, geværremme, undertrøjer og kogegrej. Enten fordi de oplever, at Forsvarets grej er for ringe eller dårligere end det, de selv kan købe.

En 28-årig kvindelig soldat, som har været udsendt tre gange og har brugt cirka 30.000 kroner, skriver til Radio24syv, at hun blandt andet har købt støvler, soveposer, knive, svedtransporterende undertrøjer og sports-BHer. Det sidste har hun købt, da det »ikke udleveres« af Forsvaret, skriver hun.

En soldat, som var udsendt på Hold 11 til Afghanistan, og som har brugt cirka 6.500 kroner, skriver:

»Man får ikke noget ordentligt grej, før man skal udsendes. Her tænker jeg på soveposer og camelbags (drikkedunke, der kan hænge på rygge, red.), og det er sjældent det mest komfortable, Forsvaret udleverer«.

I 2009 skrev Morgenavisen Jyllands-Posten og BT en række artikler under overskrifterne: »Soldater køber selv udstyr« og »Bruger formuer på grej«.

Forsvaret har efterfølgende testet og købt nyt grej. De kampsoldater, der er i Afghanistan lige nu, ISAF Hold 15, har fået det nyeste grej med på missionen. Dermed har forsvaret »løst problemet«, vurderer Hærens Operative Kommando over for Radio24syv.

Det nye grej bliver rost af soldaterne.

»Det er sjældent, jeg har oplevet så massiv en positiv tilbagemelding,« siger formanden for soldaternes fagforening (HKKF), Flemming Vinther, som for kort tid siden har besøgt Hold 15 i Afghanistan.

Tilbagemeldingen fra soldaterne lyder, at det nye grej sidder bedre, at det kan justeres til den enkelte soldats opgaver, og at det ikke er så tungt, som det gamle udstyr. Soldaterne har fået nye hjelme, og de har fået mulighed for at vælge mellem forskellige sikkerhedsbriller, så de får det par, der sidder bedst.

 

Dagens Gossip