Danske svin slipper ud af trange bokse

I dag går søerne frit 55 procent af tiden, mens de resten af tiden er fikseret i bokse, der kun er få centimeter større end deres kroppe.

»Det her vil virkelig rykke dyrevelfærden i svineproduktionen et stort, stort skridt fremad. Når søerne står i boks, kan de kun rejse sig op og lægge sig ned. Så er det et kæmpe fremskridt, at de får mulighed for at komme ud i løsdriftssystem. På sigt vil vi gerne have, at de er på løsdriftssystemer hele livet,« siger fødevareminister Mette Gjerskov (S) til Politiken.

Hos Dyrenes Beskyttelse kalder man aftalen en »landvinding for dyrevelfærden«.

Ifølge dyrlæge Birgitte Iversen Damm får fikserede søer adfærdsforstyrrelser og stress, større sygelighed, hudskader og svagere knogler, muskler og kredsløb.

»Det er enormt glædeligt, at der omsider kommer konkrete velfærdsforbedringer for svin. De er hårdt tiltrængte. Når søerne er fikseret, er de forhindret i at få opfyldt så godt som ethvert adfærdsmæssigt behov,« siger hun til avisen.

Lovændringen betyder ifølge Politiken, at søer i stalde bygget efter 2015 skal være i løsdrift i de såkaldte løbe- og kontrolafdelinger, hvor de tilbringer 25 procent af deres liv. Fra 2035 gælder kravet for eksisterende stalde, skriver Politiken.

Ifølge brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer kan det nye lovkrav være konkurrenceforvridende.

»Vi havde helst set, at der gik fem år mere, for så havde markedet været bedre til at absorbere omkostningerne. Nu får vi i stedet en lille konkurrenceulempe. Vi skal ikke lægge for mange omkostninger på vores produktion, så vi får tilbagegang. For så bliver der mindre dyrevelfærd totalt set. Men vi kender godt udviklingen og vil gerne den vej. Nu har man så lavet et politisk indgreb, men vi havde hellere set en anden udvikling,« siger formanden for Videnscenter for Svineproduktion under Landbrug & Fødevarer, Lindhardt B. Nielsen, til Politiken.

 

Dagens Gossip