Danske varer strømmer til nyrige lande

Danske varer er blevet mere populære i de hurtigt voksende økonomier Brasilien, Rusland, Indien og Kina - som samlet kaldes Brik-landene.

I 2011 eksporterede Danmark varer for 35 milliarder kroner og tjenester for 30,4 milliarder kroner til de fire Brik-lande, og det er næsten en fordobling af eksporten til de vigtige markeder, viser tal fra Danmarks Statistik.

I 2005 eksporterede Danmark således varer for 18,4 milliarder kroner og tjenester for 15,7 milliarder kroner til de fire lande.

Det er især lægemidler, maskiner og fødevarer, der trækker Danmarks vareeksport til Brik-landene op. Og det er især Kina, der er aftager af de danske eksport varer.

I 2011 købte Kina danske varer for 15,1 milliarder kroner og danske tjenester for 14,4 milliarder kroner, mens Rusland, som Danmarks næststørste Brik-marked, købte for 12,1 milliarder kroner varer og 6,6 milliarder kroner tjenester.

Brasilien importerede flere danske varer end Indien, som omvendt købte flere danske tjenester end Brasilien.

Selvom Danmarks vareeksport til Brik-landene stiger, har flere lande omkring os endnu bedre fat i disse markeder.

Specielt har finske virksomheder været dygtige til at afsætte deres varer til Brik-landene, især Rusland.

Men også virksomheder i Tyskland, Sverige og Storbritannien eksporterer en større andel af deres varer til de vigtige eksportmarkeder end deres danske konkurrenter.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip