Danske virksomheder på standby i Egypten

Mens uroen eskalerer i Egypten, holder danske virksomheder med ansatte i Egypten vejret og følger situationen tæt.

Modekoncernen Bestseller har 13 butikker i Egypten med lokale ansatte, men på grund af den urolige situation har en stor del af butikkerne måtte lukke i de seneste dage.

- Alle Bestseller-butikker, kontorer og kolleger i Egypten har det fint. Af sikkerhedsårsager har vi dog midlertidig valgt at holde nogle af butikkerne lukket og også sikret udsatte butikker med ekstra sikkerhedspersonale.

Det siger Morten Norlyk Skjønning Jørgensen fra Bestsellers kommunikationsafdeling, som har været i kontakt med nogle af Bestsellers ansatte i Egypten.

Det er blandt andet udgangsforbuddet mellem klokken 19 og 06, der tvinger nogle af butikkerne til at indskrænke åbningstiderne, ligesom andre altså er lukket helt ned, så længe urolighederne står på.

Cementkoncernen FLSmidth beskæftiger omkring 600 medarbejdere i Egypten, hvoraf stort set alle er egyptere.

Kun en mindre gruppe udenlandske ansatte opholder sig i landet, siger FLSmidths kommunikationschef, Jesper B. Larsen, og indtil videre fortsætter virksomheden som vanligt i Egypten.

- Men vi følger situationen meget nøje og tilpasser løbende vores sikkerhedsforanstaltninger til situationen, siger han.

En af de største danske virksomheder i Egypten er A.P. Møller-Mærsk, som blandt andet har Egyptian Drilling Company, APM Terminals og Maersk Drilling i landet.

Og også her fortsætter forretningerne som vanligt indtil videre, bortset fra det høje alarmberedskab, oplyser pressechef i A.P. Møller-Mærsk, Louise Münter.

- På nuværende tidspunkt fortsætter vores aktiviteter uændret, men vi følger udviklingen meget tæt for at sikre vores medarbejdere og pårørende, siger Louise Münter.

Mærsk har cirka 7000 ansatte i Egypten i alt, hvoraf langt de fleste er egyptere. Kun en mindre gruppe udenlandske Mærsk-ansatte opholder sig i Egypten, oplyser Louise Münter.

Torsdag besluttede Udenrigsministeriet at fraråde alle ikke-nødvendige rejser til Egypten på grund af omfattende uro i landet.

Hidtil har anbefalingen været, at danskere kun skulle holde sig fra hovedstaden Kairo og andre egyptiske storbyer, men nu gælder det også turistområderne ved Rødehavet og Aqababugten.

Uroen er eskaleret, efter militæret greb ind og fjernede de lejre, som tilhængere af den afsatte egyptiske præsident har opretholdt i Kairo og andre steder, siden det egyptiske militær afsatte præsident Mohamed Mursi den 3. juli.

Seneste tal lyder, at omkring 600 mennesker blevet dræbt siden onsdag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip