Dansker anklaget for at planlægge terror i Libanon

Danskeren tilhører angiveligt en gruppe, der kaldes »al-Nasef«, som betyder noget i retning af »eksplosion«. Ifølge Berlingske Nyhedsbureaus oplysninger har den danske statsborger familie flere steder i Danmark.

Al-Nasef har ifølge flere libanesiske medier tilknytning til al-Nusra-fronten, der kæmper mod præsident Bashar al-Assads regering i Syrien, og som har erklæret terrororganisationen al-Qaeda troskab. Al-Nasef skal også have kontakt til andre grupperinger i Syrien.

Den danske statsborger blev i sidste uge anholdt, da han sammen med to andre mænd, en syrer og en palæstinenser, kom ind i Libanon fra Syrien i en Mitsubishi uden hverken nummerplader eller identifikationspapirer.

De tre mænd blev ifølge den libanesiske avis An Nahar standset ved Hmeid-checkpointet nær grænsebyen Arsal af libanesiske soldater, som skød den ene af mændene, da han steg ud af bilen og forsøgte at detonere de sprængstoffer, han havde på kroppen. I bilen blev der fundet flere sprængstoffer og våben.

Den danske ambassade i Libanon har bekræftet, at en dansk statsborger i sidste uge blev anholdt i Libanon, men vil ikke oplyse yderligere. Fredag vil de danske myndigheder heller ikke udtale sig om sagen, da myndighederne har tavshedspligt i person- og straffesager.

»Jeg kan ikke sige andet end, at vi kender sagen og yder konsulær bistand,« siger kontorchef i Udenrigsministeriets Borgerservice, Ole Egberg Mikkelsen, til Berlingske Nyhedsbureau.

Det libanesiske forsvarsministerium siger til Berlingske Nyhedsbureau, at man er i kontakt med de danske myndigheder om sagen.

Allerede torsdag i sidste uge skrev den libanesiske hærkommando i en udtalelse, at man havde anholdt tre bevæbnede mænd, som havde forsøgt at infiltrere Libanon fra Syrien. Det fremgik, at den ene mand havde et europæisk pas.

Libanons shiamuslimske Hizbollah-bevægelse har ved flere lejligheder kæmpet side om side med syriske sikkerhedsstyrker mod oprørerne i Syriens borgerkrig. Det har fået flere oprørere og oppositionsfolk i Syrien til at erklære Hizbollah i Libanon for et legitimt mål, og så sent som torsdag tog en gruppe, der kalder sig »Aisha Brigaderne«, ansvaret for en eksplosion i det sydlige Beirut, hvor mindst 20 personer blev dræbt.

En talsmand for gruppen sagde efterfølgende, at angrebet var en direkte besked til Hizbollahs generalsekretær, Hassan Nasrallah, som typisk holder sine taler i det pågældende område. Gruppen lovede desuden, at der vil komme flere angreb mod Hizbollah i Libanon som hævn for organisationens involvering i den syriske borgerkrig.

 

Dagens Gossip