Dansker efter Nordkorea-tur: Stemningen i Pyongyang var stille og rolig

Den almindelige befolkning, som man som turist i Nordkorea ikke kommer tæt på, virker dog ikke tyngede af frygt, selv om de fyldes med propaganda og gamle film om Koreakrigen i deres TV. Livet i hovedstaden Pyongyang virker normalt, men hos de guider som i fem dage førte danske Tina Krappe, og hendes familie rundt i Nordkorea var nysgerrighed blandet med kampvilje stor, når det gælder fremtiden:

Lørdag kom Tina Krabbe til Beijing fra Pyongyang og fortæller herfra til Berlingske Nyhedsbureau:

»Om det er stilhed før stormen, er jo ikke til at sige, men alt i alt virkede det hele temmelig fredeligt. Folk virkede ikke specielt bange, men som vores guider sagde, er det en befolkning, som er i konstant beredskab. De er altid bange for at blive angrebet og de nævnte altid USA, som de er parate til at forsvare sig imod.«

Ifølge Tina Krabbe var stemningen i Pyongyang var stille og rolig:

»Der var ingen tegn på panik. Men nysgerrige guider, som godt havde hørt om retorikken og som spurgte ind til, hvad vi får at vide fra for eksempel BBC (som ingen almindelige nordkoreanere kan modtage (red.)) . Men det virkede ikke som om, at de var specielt bekymrede. Det virkede ikke som om, de troede, at der vil ske noget, men de gav også udtryk for, at hvis nordkoreanerne bliver trængt op, så må de reagere.«

Men på overfladen er Pyongyang en by, hvor der plantes blomster og træer og hvor folk kører i sporvogne.

»Vi fik vores informationer fra BBC, hvor vi kunne se, at det trækker sammen, men det er ikke noget, der præger gadebilledet,« siger hun.

Forberedelserne til årsdagen for Kim Il-sungs fødsel ses endnu ikke i Pyongyangs gadebillede, men det bliver alligevel en begivenhed, der kommer til at fylde meget i nordkoreanernes liv, når fejringen går igang. Internationalt er der bekymring for, at nordkoreanerne blandt andet vil benytte lejligheden til at affyre de to mellemdistancemissiler, der har kørt i stilling på østkysten, men det er ikke noget, som indbyggerne aner noget om:

»For nordkoreanerne er det en helligdag og en fridag, som de siger, der skal store forberedelser til, men det så vi ikke noget til,« siger Tina Krabbe, som til dagligt leder Region Midtjyllands repræsentationskontor i den kinesiske kystby Shanghai.

Det lille rejseselskab fik også lejlighed til at besøge den demilitariserede zone, som skiller Nord- og Sydkorea, og hvor det vises at nordkoreanerne har tusindvis af kanoner og »stalinorgler« med missiler skjult i bunkers pegende mod Sydkorea, men heller ikke her var der tegn på en forestående krig:

»Vi kunne stå og kigge over grænsen til Sydkorea og se på turisterne på den sydkoreanske side 100 meter fra os. Der virkede også fuldstændigt fredeligt. Vi så hverken kampvogne eller ekstra bevogtning,« siger Tina Krabbe.

 

Dagens Gossip