Dansker mistænkt for indblanding i paraplymord

Skrevet af BNB

02/04/2013
Tre dage efter var den 49-årige bulgarske journalist og forfatter død af uforklarlige årsager. I hans lår fandt man senere en udhulet metalkugle på størrelse med et knappenålshoved. Kuglen havde indeholdt giften ricin. Året var 1978. Den Kolde Krig rasede, og kommunistiske magthavere gjorde alt for at bringe deres kritikere til tavshed. Det gjaldt også kritikere, der som Georgi Markov var rejst i eksil i England, hvor han arbejdede for TV-stationen BBC. Men selv i landflygtighed med kone og datter udgjorde den bulgarske forfatter efter den siddende præsident Todor Zhkovs mening en så stor trussel, at han skulle fjernes. Præsidenten beordrede den effektive bulgarske efterretningstjeneste, Darzhavna Sigurnost, til at gøre ham tavs for altid. Ifølge den britiske avis The Telegraph er den tysk filmproducent, Klaus Dexel, dykket ned i det, der blev kendt som »paraplymordet«, og afslører, at manden med paraplyen meget vel kan have været den italienskfødte danske statsborger, Francesco Gullino. Ham har filmproducenten fundet i en lille østrigsk landsby, hvor han handler med antikviteter, og stiller ham i en dokumentarfilm direkte spørgsmålet om hans rolle i mordet, hvortil Francesco Gullino svarer: »Jeg havde ikke noget at gøre med det. Jeg ville ønske, jeg kunne give dig et mere direkte svar, men tænk dig om. Hvis jeg var morderen, tror du så, jeg ville sige det.« Fundne papirer fra den tidligere bulgarske efterretningstjeneste viser, at Francesco Gullinos kodenavn havde været Agent Picadelly, og at han over årene fik op mod 300.000 kroner i honorarer. The Telegraph skriver, at Francesco Gullino senere blev arresteret i Danmark af Politiets Efterretningstjeneste (PET) i 1993, som forhørte ham i 11 timer efter et tip fra kollegerne i England, men at PET måtte lade ham løbe på grund af manglende beviser. Sagen er dog ikke lukket. Efter afsløringen i den tyske dokumentarfilm siger en talsmand for Scotland Yard, at sagen stadig er åben, og at det er sandsynligt, at Francesco Gullino får besøg fra England.

Mest læste i dag

Tre dage efter var den 49-årige bulgarske journalist og forfatter død af uforklarlige årsager. I hans lår fandt man senere en udhulet metalkugle på størrelse med et knappenålshoved. Kuglen havde indeholdt giften ricin.

Året var 1978. Den Kolde Krig rasede, og kommunistiske magthavere gjorde alt for at bringe deres kritikere til tavshed. Det gjaldt også kritikere, der som Georgi Markov var rejst i eksil i England, hvor han arbejdede for TV-stationen BBC.

Men selv i landflygtighed med kone og datter udgjorde den bulgarske forfatter efter den siddende præsident Todor Zhkovs mening en så stor trussel, at han skulle fjernes. Præsidenten beordrede den effektive bulgarske efterretningstjeneste, Darzhavna Sigurnost, til at gøre ham tavs for altid.

Ifølge den britiske avis The Telegraph er den tysk filmproducent, Klaus Dexel, dykket ned i det, der blev kendt som »paraplymordet«, og afslører, at manden med paraplyen meget vel kan have været den italienskfødte danske statsborger, Francesco Gullino.

Ham har filmproducenten fundet i en lille østrigsk landsby, hvor han handler med antikviteter, og stiller ham i en dokumentarfilm direkte spørgsmålet om hans rolle i mordet, hvortil Francesco Gullino svarer:

»Jeg havde ikke noget at gøre med det. Jeg ville ønske, jeg kunne give dig et mere direkte svar, men tænk dig om. Hvis jeg var morderen, tror du så, jeg ville sige det.«

Fundne papirer fra den tidligere bulgarske efterretningstjeneste viser, at Francesco Gullinos kodenavn havde været Agent Picadelly, og at han over årene fik op mod 300.000 kroner i honorarer.

The Telegraph skriver, at Francesco Gullino senere blev arresteret i Danmark af Politiets Efterretningstjeneste (PET) i 1993, som forhørte ham i 11 timer efter et tip fra kollegerne i England, men at PET måtte lade ham løbe på grund af manglende beviser.

Sagen er dog ikke lukket.

Efter afsløringen i den tyske dokumentarfilm siger en talsmand for Scotland Yard, at sagen stadig er åben, og at det er sandsynligt, at Francesco Gullino får besøg fra England.