Danskere er vilde med burhøns

Salget af æg fra burhøns har aldrig været større. Men danske forbrugere burde boykotte buræg, mener EU-politiker, der vil tage "rygermetoder" i brug.

Det er helt i orden at have høns indespærret i bure med et gulvareal, der ikke er meget større end et A4-ark. Det mener hovedparten af danskerne, hvis man skal dømme efter deres indkøbsvaner. Det skriver Fyens Stiftstidende.

59 procent af de æg, der produceres og sælges på det danske marked, er buræg.

Derfor foreslår den danske EU-parlamentariker Dan Jørgensen (S), at der skal billeder af burhøns på æggebakker og på færdigvarer, der indeholder burhønseæg.

Forbrugerne skal se hønsene i øjnene på samme måde, som rygerne ser sygdom og død i øjnene, når de køber en pakke cigaretter, der er indpakket i sundhedsadvarsler.

Forslaget skal ses i lyset af, at politikerne på EU-plan ikke kan blive enige om at afskaffe produktion af buræg.

Så længe det gør sig gældende, bør forbrugerne opfodres til boykot af æggene, og forbrugerne skal være klar over, hvilke æg der er brugt i de færdigvarer, de køber, mener Dan Jørgensen.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

Burhønsene har i dag plads, der svarer til lidt mere end et A4-ark pr. høne i deres bure.

Men ifølge Helge Strandgård fra Aarup og bestyrelsesmedlem hos Danske Burhønse­avlere, ser dyrevennerne alt for enøjet på burhønsenes forhold.

- Dødeligheden i burhønsebesætninger er markant lavere. Burhøns bliver vaccineret mindre end fritgående høns og økohøns, og burhøns har det markant laveste ammoniakudslip, fordi gødningen ligger i ro på et transportbånd under burene, siger Helge Strandgård, der producerer over 11 millioner æg om året.

 

Dagens Gossip