Danskere: Folkepensionen findes ikke om 30 år

Tilbage i 1891 blev første spadestik til folkepensionen, som vi i dag kender den, taget. Men mange danskere tror, at vi snart må begrave den brede aldersunderstøttelse. I en ny måling mener flertallet nemlig, at det er sandsynligt, at folkepensionen allerede inden for 30 år er uddød.

Men det betyder ikke, at danskerne ikke ønsker, at folkepensionen består. Målingen lavet af analysebureauet Nielsen for pensionsselskabet ATP viser, at otte ud af ti danskere mener, at folkepensionen bør være en del af den danske samfundsmodel om tre årtier. Men kun fire ud af ti tror på, at det vil være tilfældet, skriver ATP i et nyhedsbrev.

Grunden til den udbredte skepsis er, at danskerne simpelthen ikke tror på, at samfundet til den tid har råd til folkepensionen, og at den tilmed fremover kun vil være for de dårligst stillede. Men det er ikke en bekymring, danskerne bør have, mener socialminister Karen Hækkerup (S), som ser folkepensionen som en af hjørnestenene i det danske velfærdssamfund.

»Folkepensionen er den grundlæggende del af vores pensionssystem, som internationalt ofte bliver fremhævet som et af de bedste i verden. Der er heldigvis meget bred politisk opbakning til den danske pensionsmodel, og der er ingen planer om grundlæggende ændringer,« siger hun i ATPs nyhedsbrev.

Men det dystre fremtidssyn blandt danskerne er et problem, mener professor i Statskundskab ved Københavns Universitet Lars Bo Kaspersen. Holdningen er nemlig et resultat af de mange, større ændringer, som regeringer og Folketinget har gennemført i de seneste år.

Ændringerne har ifølge Lars Bo Kaspersen skabt en usikkerhed, trods fornuftige grunde til at tage beslutningerne. Men usikkerhed om netop folkepensionen kan have konsekvenser.

»I sin yderste konsekvens kan usikkerheden vise sig at være begyndelsen til enden for den solidariske, skattefinansierede velfærdsmodel,« siger Lars Bo Kaspersen til ATP.

Også professor i statskundskab ved Aalborg Universitet Jørgen Goul Andersen er forbløffet over de pessimistiske resultater i undersøgelsen.

»Den her undersøgelse viser en meget stærk pessimisme på dette område. Jeg tror ikke, det er gået op for ret mange, at der de senere år er gennemført en række politiske reformer, som har gjort, at vi fremover ikke står med et uløst problem i forhold til en voksende gruppe af ældre,« siger han i nyhedsbrevet.

 

 

Dagens Gossip