Danskere på medaljejagt

Efter et medaljeløst OL i London for et år siden skal de danske svømmere hente minimum tre medaljer med hjem fra Barcelona. Sådan lyder kravet fra Danmarks nye britiske landstræner, Nick Juba.

- Selvom de gjorde det fint til OL, så kom der ingen medaljer, og det skal vi have denne gang, siger han. Danmark har ingen mandlige svømmere med til årets VM, så medaljehåbene hænger på de fire kvindelige svømmere, Jeanette Ottesen Gray, Lotte Friis, Rikke Møller Pedersen og Pernille Blume.

Nick Juba ser gerne, at pigerne henter flere end de tre medaljer, der er minimumskravet.

- Hvis vi får fem medaljer vil det være fantastisk og sensationelt godt gjort. Det er ikke umuligt at få fem medaljer, men det vil være en stor præstation. Kan vi få fire medaljer vil det være rigtig godt, tre vil være udmærket, og det vil vi være tilfredse med. Får vi kun to medaljer, vil vi være skuffede, som jeg ser det, lyder det fra briten, der har stået i spidsen for de danske svømmere siden maj, hvor han overtog fra hollandske Paulus Wildeboer.

Gruppe med kvalitet

Rikke Møller Pedersen fører verdensranglisten på favoritdisciplinen 200-meter bryst, og det samme gør Jeanette Ottesen på 50-meter butterfly, så forventningerne til, at de to henter medaljer, er store.

- Fordi de har førstepladserne på verdensranglisterne, må jeg sige Rikke Møller Pedersen og Jeanette Ottesen Gray. De to har jeg de største forventninger til, og de er store atleter, siger Juba, der også håber, at Lotte Friis kan forsvare sit VM-guld fra 2011 på 1500-meter fri.

- Man kan heller ikke afskrive Lotte Friis, der har trænet i flere uger op til, og vi har Pernille Blume med, der er lidt yngre end de andre og har en stor fremtid foran sig, så vi har fire fantastiske svømmere. Det er en gruppe med kvalitet, siger han.

Ud over Lotte Friis kommer Jeanette Ottesen også som forsvarende mester på 100-meter fri, men det er endnu uvist, om Ottesen forsvarer titlen. I første omgang koncentrer hun sig om 50- og 100-meter butterfly, og hvis programmet tillader det, vil hun også stille op i fri.

Landsholdet har været samlet i sommervarme Barcelona i ti dage, hvor man har pudset de sidste detaljer af, inden det går løs i dag.

- Det er meget varmt som ventet, men vi har haft gode træningsforhold. Måske ville vi gerne have haft lidt mere indendørstræning, men alt i alt har forholdende været gode. Alt er gået godt, og det er en glad gruppe hernede, siger Nick Juba.

Lotte Friis og Jeanette Ottesen Gray er første danskere i bassinet. De svømmer begge søndag, hvor Friis stiller op i 400-meter fri og Ottesen Gray svømmer 100-meter butterfly.

Fakta:

Lotte Friis, 25 år:

Seneste medaljer:

Forsvarende verdensmester på 1500-meter fri og sølvmedaljevinder på 800-meter fri ved VM i 2011. Vandt to medaljer ved kortbane-EM sidste år.

Stiller op i: 400-, 800- og 1500-meter fri

Landstræneren om Lotte Friis:

- Hun har skullet justere lidt i de seneste par uger, og hun er bestemt blevet bedre. Hun har ikke været så god som sidste år, så hun skal rejse sig. Det bliver en hård opgave for hende, og det ved hun.

Jeanette Ottesen Gray, 25 år:

Seneste medaljer:

Forsvarende verdensmester på 100-meter fri. Vandt fire individuelle medaljer ved kortbane-EM sidste år. To af dem af guld.

Stiller op i: 50- og 100-meter butterfly og måske i 50- og 100-meter fri.

Landstræneren om Jeanette Ottesen Gray:

- En meget stærk svømmer. Vi har ikke fastlagt hendes program endnu. Hendes fokus bliver umiddelbart på butterfly, men hun svømmer også godt på fri, så det bliver et spørgsmål om, hvordan det hele kan passe sammen.

Rikke Møller Pedersen, 24 år:

Seneste medaljer:

Verdensmester på kortbane sidste år på 200-meter bryst og vandt guld og sølv ved kortbane-EM i 2011.

Stiller op i: 50-, 100-, 200-meter bryst.

Landstræneren om Rikke Møller Pedersen:

- Hendes chancer for medaljer er gode, men vi må tage det et skridt ad gangen. Hun er verdens hurtigste på 200-meter bryst i øjeblikket og har vist god form. Vi vil være skuffet, hvis ikke det bliver til medaljer for hende.

Pernille Blume, 19 år:

Seneste medaljer:

Guldvinder på 4x50-meter medley og sølvvinder på 4x50-meter fri ved kortbane-EM i 2011. Blev nr. 22 på 100- meter fri og nr. 26 på 200-meter fri ved VM i 2011.

Landstræneren om Pernille Blume:

- Hun svømmer 50- og 100-meter fri, og vi vil være glade, hvis hun kommer til semifinalerne. Hun er kun 19, og det bliver en god udfordring for hende. Hun har en anden indgangsvinkel til det her, og der er gode fremtidsudsigter for hende.

 

Dagens Gossip