Danskere uden dagpenge låner penge af venner og familie

41.000 danskere har indtil videre mistet retten til dagpenge og er røget helt ud af dagpengesystemet. Nu viser det sig, at mange må tigge penge hos familier og venner. Det skriver Avisen.dk, der har lavet en rundspørge blandt HK’s medlemmer.

Privat gæld er meget udbredt, siger Annette Mathiasen, der er projektleder hos Forbrugerrådet Tænks Gældsrådgivning. Hun mener, at gælden til familie og venner er et tegn på, at man virkelig er presset. For dem, der kan låne i banker eller kviklån, vælger oftest den løsning.

- Gæld er i den grad taburiseret i det danske samfund. Så man skal stå i en meget svær og uoverskuelig situation, før man beder sine nærmeste om at låne en penge, siger hun.

Og er man faldet ud af dagpengesystemet, kan det være ens eneste mulighed at låne hos ens nærmeste, lyder det fra Forbrugerrådet. 

- Efter finanskrisen er bankerne meget forsigtige med kun at give lån, hvor der er sikkerhed. Er man på arbejdsmarkedsydelse, er det ikke noget godt kort at komme med. Især ikke, hvis man også har problemer med anden gæld, siger Annette Mathiasen.

- Alternativet til venner og familie er tit det sorte lånemarked med renter, der er så høje, at man står med en endnu større gæld, siger gældsrådgiveren.

Forbundsformand for HK Kim Simonsen er ked af det og skyder skylden på politikerne.

- Det er rigtig trist. For få år siden var dagpenge-systemet en del af det velfærdsdanmark, der holdt hånden under en. Nu risikerer man at gå fra hus og hjem, hvis man mister jobbet, siger Kim Simonsen.

 

Dagens Gossip