Danskerne er klart imod euroen

Danskerne siger fortsat klart nej til dansk deltagelse i eurosamarbejdet. Det fremgår af en ny måling, som Danmarks Statistik har foretaget for Danske Bank.

Ikke alene er der tale om et klart nej - men forspringet til nej-siden er endda vokset en smule i forhold til den seneste måling fra juni.

- Forspringet nærmer sig niveauet fra december sidste år, hvor forspringet til nej-siden satte rekord med en forskel på 44,6 procentpoint, skriver Danske Bank om målingen.

I den nye undersøgelse er forspringet til nej-siden på 42 procentpoint. Det svarer til en nej-procent på ca. 70 og en ja-procent på ca. 28.

Ser man kun på dem, der siger enten klart ja eller klart nej, er forspringet til nej-siden på 41,5 procentpoint, idet 57,5 procent vil sige klart nej, mens kun 16 procent er sikre på at stemme ja.

Danske Banks cheføkonom Steen Bocian finder det lidt overraskende, at forspringet til nej-siden øges.

- Siden slutningen af juli er der kommet en smule mere ro på den europæiske gældskrise. Men det har altså endnu ikke fået danskernes euroskepsis til at mindskes, konstaterer han.

For at gøre ondt værre for ja-siden klarer nej-siden sig typisk bedre i EU-valgkampe. En afstemning om euroen ville derfor formentlig ende i et klart nej, hvis den blev afholdt i nær fremtid, lyder vurderingen.

Med til at styrke et nej til euroen er det formentlig også, at Nationalbanken har kunnet holde renten så lav, at den nærmest ligger under euroområdets renteniveau.

Dermed synes omkostningerne ved ikke at være med i euro-samarbejdet betydeligt mindre end tidligere.

 

Dagens Gossip