Danskerne er næstmindst mørkeræd

Danskerne er ikke blege for at snøre skoene og begive sig på tur alene ud efter mørkets frembrud.

Kun overgået af Norge, er Danmark det land i Europa, hvor flest angiver, at de er meget trygge ved at færdes alene i lokalområdet.

Det viser en ny rapport fra Justitsministeriets Forskningskontor, hvor 25 europæiske landes tryghed, moral, kriminalitetsniveau og tillid til politi og domstole sammenlignes.

- Hele 50 procent af danskerne i undersøgelsen angiver, at de føler sig meget trygge ved af færdes alene i deres lokalområde efter mørkets frembrud, siger forskningschef i Justitsministeriet, og en af forfatterne bag rapporten, Britta Kyvsgaard.

- Det er næsten dobbelt så mange som det europæiske gennemsnit på 26 procent, fortæller hun.

Danskernes bekymring for voldelige overfald er også forholdsvis lav. Kun otte procent af danskerne svarer, at de er bekymret for voldelige overfald. Til sammenligning ligger det europæiske gennemsnit på 19 procent.

Rapporten viser samtidig, at danskerne har et overordentligt positivt syn på politi og domstole. Hele 80 procent af danskerne mener, at politiet gør et godt eller meget godt stykke arbejde. Det svarer til den tredjestørste andel blandt de 25 deltagende lande.

Også domstolenes arbejde rangeres højt. 81 procent af danskerne mener, at domstolene gør et godt eller meget godt stykke arbejde. Det er den højeste andel i Europa.

Helt i tråd med den positive vurdering af politiets og domstolenes arbejde, viser rapporten, at danskerne har et højt niveau af tillid til politi og domstole.

Danskernes tillid til politiet indtager en andenplads i undersøgelsen, mens tilliden til domstolene er det højeste de 25 lande. Denne tillid hænger givetvis sammen med, at danskerne anser myndighederne for at være ukorrupte, lyder det i rapporten.

- Det vidner om, at politi og domstole gang på gang leverer et godt og solidt stykke arbejde. Det glæder mig naturligvis - og det er med til stadfæste, at vi i Danmark har et velfungerende demokrati, siger justitsminister Morten Bødskov (S).

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip