Danskerne får stadig for høj løn

Danmark har tabt konkurrenceevne over de seneste ti år, konkluderer en ny redegørelse fra Erhvervs- og Vækstministeriet.

Danmark er gået tilbage på blandt andet uddannelse, udenlandske investeringer i Danmark, vækstvirksomheder og arbejdsudbud.

Der er dog også lyspunkter i redegørelsen. Produktiviteten er steget siden 2006, og de seneste år har de danske lønstigninger også ligget under niveauet i mange andre OECD-lande.

- De sidste par år har vi fået genoprettet lidt af den store forværring af konkurrenceevnen, som vi så i årene efter år 2000. Men vi har stadig betydelige udfordringer, siger Nordeas cheføkonom Helge J. Pedersen.

Han mener dog stadig, at Danmark har store udfordringer i forhold til konkurrencen med udlandet.

Selv om de lave lønstigninger stiller os lidt bedre end tidligere, så ændrer det ikke ved, at høje lønninger sætter konkurrenceevnen under pres.

- Vores omkostningsniveau er højt, og det presser mange virksomheder i en tid med fokus på at skære omkostninger ned, og hvor der konkurreres mere på pris end kvalitet, siger Helge J. Pedersen.

Han er dog lidt optimist på lønområdet. Det skyldes, at danske lønforhandlinger i høj grad er decentrale.

Dermed kan lønninger hurtigt blive tilpasset de økonomiske vilkår - og ifølge Helge J. Pedersen er der stor bevidsthed om, at virksomhedernes omkostninger skal holdes i ro, også på lønmodtagersiden.

Forbedringen i produktivitet hænger ifølge Nordeas cheføkonom sammen med konjunkturerne. Virksomhederne har i krisen skåret kraftigt ned og produceret mere uden at ansætte flere.

- På den længere bane er der behov for en mere strukturel forbedring af produktiviteten, siger Helge J. Pedersen.

Han hæfter sig også ved, at Danmark de senere år har fået hjælp af valutaudviklingen i kølvandet på euro- og gældskrisen i Sydeuropa.

- Vi har fået den "gave" i krisen, at de nordiske lande opfattes som sikker havn for investorer, hvilket har styrket kronen i Norge og Sverige - til gavn for vores konkurrenceevne, forklarer Helge Pedersen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip