Danskerne har afleveret tusindvis af våben

Her har danskerne haft mulighed for at aflevere deres ulovlige våben uden at skulle tænke på bøder eller straf, og den chance har mange grebet, viser politikredsenes opgørelser.

Flest syd- og sønderjyder har givet afkald på deres våben. Her har politiet modtaget 2.383 stykker våben, hvoraf 1.137 er skydevåben, og selv om det er glædeligt, at så mange har valgt at give afkald på deres pistoler eller luftgeværer, kommer det bag på politiinspektør Lars Bræmhø.

»Man kan selvfølgelig blive forbavset over, at det fortsat lykkes at få så mange våben ud af cirkulation,« siger politiinspektøren, som også er linjechef hos Syd- og Sønderjyllands Politi.

»Men denne gang har vi så også fået luft- og fjedervåben over 4.5 millimeter med. De blev ulovlige, hvis ikke de var registreret inden 1. juni. Og de tæller selvfølgelig pænt med i det samlede antal,« forklarer han.

I en tilsvarende Frit Lejde-aktion i 2009 blev der indsamlet 9.589 våben, og det er altså godt halvdelen af de 17.393, der i år er kommet ind.

Blandt de politikredse, hvor færrest indbyggere har afleveret deres våben, er både København og Københavns Vestegn. Begge kredse har store bandeudfordringer, hvor rivaliserende grupper skyder på hinanden, men alligevel er der blot blevet rakt henholdsvis 765 og 926 våben over skrankerne.

Københavnerne indleverede 304 skydevåben, og det er kun knap det halve af, hvad der kom ind ved aktionen i 2009, hvor 745 pistoler, geværer og revolvere blev afleveret. Alligevel er der tilfredshed hos Københavns Politi.

»Rigtig mange har afleveret våben og ammunition til Københavns Politi i forbindelse med Frit Lejde-aktionen, så vi er meget tilfredse med resultatet. Vi er glade for ethvert våben, der bliver taget ud af cirkulation og som dermed ikke længere risikerer at blive anvendt til ulovlige formål,« siger politiinspektør Mogens Lauridsen.

De mange våben bliver hurtigst muligt destrueret, men af hensyn til våbentransportens sikkerhed afslører politiet ikke, hvor og hvornår det kommer til at ske.

Det er dog ikke alle våben, der ryger ud. Enkelte håndvåben bliver sorteret fra til udstilling. Blandt andet har repræsentanter fra Nationalmuseet været i Nordjylland for at sikre, at håndvåben med historisk interesse bliver bevaret.

 

Dagens Gossip