Danskerne holder igen med mælk og ost

23/05/2013 12:37

Newspaq

Nyheder

Mest læste i dag

Danskernes købelyst er fortsat lav. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at detailsalget i april var 0,7 procent lavere end i marts.

Det betyder, at omsætningen i landets butikker er faldet i tre ud af årets fire første måneder. Detailsalget i april var således 1,6 procent lavere end i december 2012.

Tallene peger i samme retningen som tal for forbrugertilliden onsdag.

Privatøkonom i Danske Bank Las Olsen påpeger, at danskernes købelyst og forbrugertilliden er nedadgående trods skattelettelser:

- Man kan roligt sige, at dagens tal bekræfter billedet af et privatforbrug, som indtil videre slet ikke har reageret på de skattelettelser, som de fleste fik fra nytår, siger han i en kommentar og tilføjer:

- Og tallene for forbrugertilliden tyder ikke på, at det ændrede sig i maj heller.

Det er især danskernes forbrug af fødevarer og dagligvarer, der er faldende. Alligevel har forbruget det som helhed noget bedre, end detailtallene giver indtryk af, vurderer Las Olsen.

- Detailsalget, målt ved detailsalgsindekset, har klaret sig markant dårligere end det samlede privatforbrug de sidste tre år. Det skyldes, at forbruget er flyttet i retning af bolig, bil og tjenesteydelser, siger han.

Økonomen regner fortsat med en smule vækst i forbruget senere i år, drevet af danskernes højere disponible indkomster og "forhåbentlig lidt lysere udsigter for europæisk økonomi som helhed".

- Men det er bestemt ikke sikkert, at det vil være nok til, at der også kommer en stigning i detailomsætningsindekset, siger han.

/ritzau/