Danskerne sidder alt for meget ned - og dør af det

Uanset hvor meget motion man dyrker, er det at sidde ned i længere perioder særdeles sundhedsskadeligt. Flere undersøgelser peger nemlig på, at en stillesiddende adfærd er skyld i ikke bare for tidlig død, men også kroniske sygdomme som type-2 diabetes, hjertekarsygdomme og overvægt, skriver Falck.

Man mister nemlig evnen til at forbrænde fedt, ens muskler bliver nedbrudt, konditionstallet falder og man får mere af det farlige fedt omkring de indre organer, hvis man har en meget inaktiv livsstil.

Og i Danmark sidder vi altså rigtig meget ned. Voksne danskere sidder i gennemsnit stille 383 minutter om dagen, og vi er dermed det næstmest stillesiddende folkefærd i Europa lige efter Holland, viser en Eurobarometer-undersøgelse fra 2013.

- Det er skræmmende tal. Især fordi vores kroppe ikke har ændret sig synderligt gennem de sidste mange tusinde år. Det er vores livsstil, der er forandret. Kroppen er ikke blevet bedre til at håndtere en mere stillesiddende tilværelse, siger Laura Höger, der er fysioterapeut i Falck Healthcare.

Men hvad kan vi så gøre, når nu vores arbejde, livsformer og mange timer bag rattet rent faktisk er en del af hverdagen for en meget stor del af befolkningen? Det har Laura Höger tre gode bud på:

- Vi skal op at stå på arbejdet

- Vi skal lave pausegymnastik

- Vi skal holde stående møder og generelt sørge for, at vores muskler er mere aktive, for det virker direkte sygdomsforebyggende

Derudover skal vi følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger om 30 minutters motion hver dag og fysisk aktivitet med høj intensitet mindst 2x20 minutter om ugen. Vi skal ganske enkelt sidde mindre ned, lyder anbefalingen fra Laura Höger.

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip