Danskerne skal genbruge dobbelt så meget

Danmark skal stile mod at blive affaldsfrit. Det er hovedpointen i en ny strategi fra regeringen, der vil have danskerne til at genbruge mere af det, der normalt ryger i skraldespanden.

Visionen er, at Danmark frem mod 2050 skal være et af de lande i verden, som genanvender mest. Det oplyser 21 Søndag, der har fået indblik i tiltaget fra regeringen, »Danmark uden affald«, som offentliggøres mandag.

»Affaldet er fyldt med værdier, som vi lige nu brænder af. Og det giver ikke nogen mening i en verden, hvor kampen om råvarer bliver hårdere dag for dag. Derfor vender vi op og ned på tilgangen til affald, så vi kan forbrænde mindre og genanvende mere,« siger miljøminister Ida Auken (SF) til DR Nyheder.

Ifølge DR producerer hver dansker hvert år 700 kilo affald. Størstedelen af affaldet ryger på forbrændingen, hvor mange ressourcer går til spilde.

Regeringen har afsat 200 millioner, som skal gå til at støtte udviklingen af nye teknologier for genanvendelse og støtte til kommunerne.

Blandt andet lægger planen op til, at danskere frem mod år 2022 skal genanvende næsten dobbelt så meget affald som i dag.

To tredjedel af al elektronik skal indsamles, og en fjerdedel mere glas, pap, metal og plast i servicesektoren skal genanvendes.

Desuden skal vores affald sorteres efter madaffald, plastik, papir og metal.

»Vi skal holde op med at betragte affald, som noget vi smider væk og brænder af. I stedet skal vi lære at udvinde de værdier og ressourcer, som er i det. Vi skal lave biogas af husholdningsaffaldet, gødning af spildevandet og nye metaller af gammelt elektronik,« siger Ida Auken til DR Nyheder.

 

Dagens Gossip