Danskerne skal sikres mere D-vitamin for at undgå sygdomme

Til efteråret vil en nordisk ekspertgruppe hæve niveauet for det anbefalede daglige indtag af D-vitamin fra de nuværende 7,5 mikrogram til 10 mikrogram, hvilket betyder, at endnu flere danskere vil få mindre af det vigtige vitamin i forhold til den mængde, som eksperternes råd lyder på, skriver Berlingske.

Det har fået regeringen til at handle. Fødevareminister Mette Gjerskov (S) har bedt Fødevarestyrelsen undersøge, hvordan befolkningens indtag af D-vitamin kan øges. Ifølge ministeriet forventes arbejdet at blive afsluttet i løbet af efteråret.

I Fødevarestyrelsens ernæringskontor forklarer chefkonsulent Troels Vensild, at det slet ikke er muligt for danskere at spise sig til tilstrækkelig D-vitamin.

»En voksen kan måske nå op på fem mikrogram D-vitamin dagligt, hvis man virkelig gør en indsats, men skal man helt op på de 7,5 mikrogram, så bliver kosten for uhensigtsmæssig. Så skal man spise så meget æg, kød eller fed mad, at andre kostråd bliver sat over styr,« siger han.

I dag vurderer DTU Fødevareinstituttet, at flere end ni ud af ti danskere får mindre D-vitamin end det anbefalede indtag. Om vinteren bliver der hos op til 40 procent af befolkningen observeret utilstrækkeligt niveau af D-vitamin, og for op til 10 procent er der tale om udbredt D-vitamin-mangel – dette kan i værste fald medføre knogleskørhed og engelsk syge. Desuden påviste et stort forskningsprojekt sidste år, at et lavt niveau af D-vitamin kan kædes sammen med risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og information

Ifølge Troels Vensild fra Fødevarestyrelsen kan vitaminpiller eller kosttilskud give et tilstrækkeligt tilskud af D-vitamin, men der er behov for at lede efter yderligere løsninger for at afhjælpe befolkningens mangel på D-vitamin, som i hans optik kan betegnes som et »folkesundhedsproblem«. Han understreger, at mange muligheder er i spil.

»Sammen med DTUs Fødevareinstitut, som er de egentlige eksperter på det her område, er vi i gang med at se på en række instrumenter. Det kan være oplysningskampagner, tilsætning i fødevarer, både frivillig eller obligatorisk, tilsætning i foder med mere, og så er det i sidste ende op til politikerne at beslutte, hvilken vej de ønsker at gå,« siger han.

Allerede nu er der mulighed for at tilsætte D-vitamin i danske fødevarer. Arla lancerede i maj 2011 en D-vitamin-mælk, men ifølge Arla Foods’ marketingdirektør, Jakob Knudsen, har salget været »forholdsvis beskedent«. Det kan hænge sammen med, at D-vitamin-mælken distribueres mindre bredt end andre produkter – den kan kun købes i cirka en tredjedel af de danske supermarkeder – men han peger også på manglende bevidsthed om D-vitamin-behovet i befolkningen generelt.

»I forhold til nogle af de andre sundhedsdebatter om at vi skal spise fedtfrit, have proteiner og kalcium, så tror jeg ikke, der er samme opmærksomhed omkring D-vitamin. Desuden er det en meget sæsonpræget diskussion, fordi behovet fortaber sig om sommeren, hvor vi får masser af sol,« siger han.

Jakob Knudsen vil ikke afvise, at Arla fremover vil lancere flere fødevarer med tilsat D-vitamin, men han ønsker ikke, at politikerne lovgiver om obligatorisk tilsætning.

»Vi vil gerne være med til at tage vores del af ansvaret og bidrage med at finde løsninger på problematikken, men som udgangspunkt er vi imod et påbud om, at vi skal putte D-vitamin i alle vores produkter,« siger marketingdirektøren.

Chefkonsulent Troels Vensild i Fødevarestyrelsen tror, at det i høj grad er et spørgsmål om oplysning og tilvænning at få danskerne til at købe fødevarer med ekstra tilsat D-vitamin.

»Der er en sund skepsis i den danske befolkning til berigede fødevarer, men vi har erfaring fra tilsætning af jod i salt. For at ramme bredt i befolkningen er det obligatorisk at tilsætte jod i salt, og jeg tror, at det er de færreste, der tænker over det i dag. Man må tænke på det som sundhedsbetingede tilsætninger mere end fødevareberigelse,« siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra fødevareminister Mette Gjerskov, der er på ferie.

 

Dagens Gossip