Danskerne spiser gamle madvarer

Danskerne er ikke sarte, når det gælder fødevarer. Knap to tredjedele spiser nemlig madvarer, der har overskredet sidste holdbarhedsdato.

Det viser en undersøgelse som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Newspaq. Her svarer hele 61,6 procent, at de gerne sætter tænderne i madvarer, som er udløbet på datoen.

Resultatet kommer ikke bag på ernæringsrådgiver Per Brændgaard, der har skrevet flere bøger om sund kost. Han mener, at forbrugerne først og fremmest er drevet af økonomiske motiver.

- Folk er generelt ikke særligt opmærksomme på, hvad der står på maden. Og i disse økonomiske krisetider vil de meget gerne spare. Spiser man ikke mad, som har overskredet holdbarhedsdatoen, svarer det jo til at smide penge ud af vinduet, siger han til Newspaq.

Den overbevisning deler ernæringsekspert Preben Vestergaard Hansen, der underviser på professionshøjskolen Metropol.

- Vi er meget prisbevidste, når vi handler. Vi vil have mest muligt for færrest mulige penge. Mange forbrugere sætter prisen højere end kvaliteten, vurderer han.

Umiddelbart sker der da heller ikke noget ved at indtage fødevarer efter udløb af holdbarhed. I hvert fald ikke så længe man bruger sin sunde fornuft.

- Det vigtigste er, at man ser på maden og lugter til den. Og hvis der er mug, eller den lugter underlig, skal man selvfølgelig ikke spise den. Samtidig er det vigtigt at huske på, at holdbarhedsdatoen er lavet med en sikkerhedsmargin. Maden er jo ikke pilrådden dagen efter, understreger Per Brændgaard.

Generelt handler det meget om, hvilke fødevarer der er tale om, fastslår ernæringsekspert Preben Vestergaard Hansen.

- Produkter som knækbrød, ris, pasta og konserves bliver man ikke syg af at anvende, efter holdbarhedsdatoen er overskredet. Det er letfordærvelige fødevarer som fisk, kød, pålæg og nogle mælkeprodukter, vi skal være opmærksomme på, fortæller Preben Vestergaard Hansen.

Hos Coop har de for nylig valgt at give en kraftig prisreduktion på fødevarer to-tre dage før, de løber på datoen.

- Initiativet betyder, at det samlede madspild bliver reduceret, men vi har endnu ikke et samlet billede af, hvordan salget af disse varer går, siger Jens Juhl Nielsen, der er informationsdirektør hos Coop.

Den 13. december i år træder et nyt EU-direktiv i kraft, som medfører, at landets butikker må sælge fødevarer efter, at de har overskredet holdbarhedsdatoen.

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip