Danskerne spiser smertestillende piller i blinde

»Folk aner ikke, hvad det er, de tager, og det øger risikoen for bivirkninger enormt,« siger overlæge og leder af Smertecenter Syd ved Odense Universitetshospital, Gitte Handberg, til avisen.

Hun peger på, at 200 danskere årligt dør af mavesår på grund af for meget smertestillende medicin, og at op mod 100.000 danskere har fået kronisk hovedpine på grund af pillerne, hvilket ifølge Gitte Handberg kan ske »selv med et moderat forbrug af piller«.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er forbruget af smertestillinde håndkøbsmedicin de seneste ti år steget med 12 procent.

»Folk forholder sig ikke til, hvilken type pille de tager, og de fleste aner ikke, at man kan få bivirkninger. I stedet er det vaner, eller hvad far og mor gjorde i barndomshjemmet, der bestemmer,« siger professor Ebba Holme Hansen, der forsker i medicinforbrug ved Københavns Universitet, til Politiken.

Der er imidlertid stor forskel på pillerne: Man bør altid vælge piller med stoffet paracetamol først, herunder Panodil, Pamol og Pinex. Gigtpræparater med ibuprofen bør tages så sjældent og så kortvarigt som muligt, anbefaler Sundhedsstyrelsen.

Ikke desto mindre står piller med ibuprofen for den største stigning i forbruget med 78 procent på ti år, skriver Politiken, mens brugen af paracetamol i samme periode steg med 27 procent.

Farmaceut Dorte Glintborg fra Sundhedsstyrelsen begrunder advarslen med hyppigere bivirkninger, og siger, at ibuprofen først og fremmest medfører større risiko for mavesår, især blandt ældre. Præparater som Kodymagnyl og Treo, vil styrelsen ikke anbefale, da bivirkninger som mavesår er hyppigere.

Hos Gigtforeningen er man ifølge Politiken især skræmt over den stadig hyppigere generelle brug af ibuprofen, som foreningen kun anbefaler sine medlemmer i særtilfælde.

Alle typer smertestillende håndkøbsmedicin har deres berettigelse, siger Bendt Winding, medicinsk direktør i Takedo Pharma A/S, som blandt andet laver Kodymagnyl, Pamol og Ipren. Ifølge ham mener nogle forbrugere, at Kodymagnyl har en bedre effekt end anden medicin:

»Og bruges det som anbefalet, er der ikke risiko for alvorlige bivirkninger«.

 

Dagens Gossip