Danskerne synes, det er pinligt at svede

Selvom langt de fleste har prøvet at svede, er svedlugt noget af det pinligste, vi kan forstille os, viser en ny undersøgelse blandt 1.132 danskere.

Her svarer mere end 8 ud af 10, at de synes, at det er pinligt at lugte af sved. Og for mange danskere kan det være angstprovokerende at vende tilbage til en travl hverdag, hvor arbejde og familieliv skal forenes. Ifølge undersøgelsen svarer hver tredje dansker nemlig, at de sveder mere, end de plejer, når de er nervøse eller føler sig presset.

Svedproduktion er helt naturligt, og langt de fleste har da også oplevet at svede, så det føles ubehageligt. På trods af at sved er naturligt og ikke kan kontrolleres af os selv, synes mange danskere, at svedlugt er pinligt. Faktisk topper svedlugt på listen over pinlige problemer og slår blandt andet dårlig ånde, skæl og overvægt.

- Sved er ganske naturligt, og kroppen bruger simpelthen svedproduktionen til at opretholde en stabil kropstemperatur, forklarer Lasse Kristian Suhr, lektor og cand. scient. i human fysiologi på Professionshøjskolen Metropol, og fortsætter.

- Mange mennesker oplever en øget svedproduktion – særligt om sommeren. Kun hos meget få mennesker er problemerne behandlingskrævende, og for langt de fleste kan svedgener klares med hjælp fra apoteket eller lægen.

57-årige Ib Madsen er en af de mange danskere, der generes af sved i hverdagen. At svedlugt er omgivet af tabu, nikker Ib Madsen genkendende til:

- Hvis jeg sveder meget, kan det afholde mig fra at være tæt på folk. Det er ikke fordi, at der er nogen, som har kommenteret på det, men jeg føler selv, at det er pinligt og vil gerne undgå, at det er noget, folk lægger mærke til. Jeg forsøger at bruge forskellige deodoranter for at komme sveden i forkøbet. Nogen gange må jeg smøre mig et par gange om dagen, hvis jeg er inde i en slem periode. Ellers er jeg også nødt til at finde tøj, som er lavet af bestemt materiale, som jeg sveder mindre i.

 

Dagens Gossip