Danskerne vil ikke dø på plejehjem og hospitaler

Knap 20 procent af danskerne ville gerne dø på et hospice, men kun omkring tre procent gør det, viser sammenkørslen.

Det bør dog ikke få regionerne til at stå i kø for at bygge flere hospicer, siger formanden for ledere ved hospice, palliative teams og palliative afdelinger, Birgitte Bülow fra Svanevig Hospice på Lolland:

»Man kan godt bygge flere hospicer, men mange af de borgere, der dør på et plejehjem, et hospital eller i hjemmet, har strengt taget ikke brug for den specialiserede indsats, som man kender fra et hospice«.

De har brug for omsorg, pleje og nærvær, siger hun, og påpeger, at meget af det, hospicerne gør, med de rette rammer og den rigtige uddannelse også kan gøres på plejehjem og i hjemmeplejen.

Undersøgelsen viser, at knap 58 procent af danskerne ville foretrække at dø i deres eget hjem, men at kun knap 23 procent gør det.

Det kan ændres, mener professor Per Sjøgren fra Rigshospitalet, som leder projektet Domus, der omhandler lindrende indsats over for kræftpatienter.

»Langt flere danskere ville kunne blive i deres eget hjem og dø, hvis man gav dem mulighed for at blive behandlet af palliative teams. Den nuværende hjemmepleje er ikke nok,« siger han og uddyber, at der er behov for specialiserede teams, som eksempelvis kan udføre udvidet medicinsk behandling.

Den største indsats for at ændre på misforholdet mellem, hvor danskerne ønsker at dø, og hvor de rent faktisk dør, skal komme på hospitalerne, mener formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S).

»Langt de fleste danskere vil også i fremtiden komme til at dø på et hospital. Vi skal derfor se på, hvad vi kan ændre for at gøre den sidste tid bedre på hospitalerne. Man kan eksempelvis indrette den ene ende af en afdeling med nogle særlige stuer, hvor man kan få fred og ro, tid og plads sammen med sine kære i den sidste tid,« siger han til avisen.

 

Dagens Gossip