Danskerne vil se Løkkes regnskaber

Det er Enhedslisten, der har fået Gallup til at lave meningsmålingen blandt 1.078 vælgere, og her mener 71 procent, at Løkke og Venstre bør offentliggøre, hvilke virksomheder og andre, der var med til at finansiere partiets valgkamp i 2011.

Samtidig siger 57 procent af Venstres egne vælgere, at de er enige eller delvist enige i, at partiet bør offentliggøre den partistøtte, man har modtaget. 30 procent af Venstres vælgere er uenige.

Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) åbnede debatten om gennemsigtig partistøtte under Folkemødet på Bornholm, da hun med direkte henvisning til Venstre foreslog, at alle bidrag over 5.000 kroner skal offentliggøres.

Enhedslisten har selv offentliggjort den økonomiske støtte, man fik op til valget i 2011, og Johanne Schmidt-Nielsen gentager nu sin opfordring til Lars Løkke Rasmussen.

»Det er under al kritik, at Løkke ikke vil fortælle danskerne, hvor mange penge Venstre fik fra de store virksomheder under sidste valg. Det er da i alles interesse, at der er åbenhed om, hvem som finansierer de politiske partier. Nu har vi i flere omgange direkte adspurgt ham, hvor mange penge Venstre har modtaget fra de store virksomheder under sidste valg. Og han har fuldstændigt nægtet at svare. Det synes jeg faktisk er super arrogant overfor danskerne,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Venstres næstformand, Kristian Jensen (V), fastslår, at partiet er klar til at forhandle om en ændring af reglerne for partistøtte. Han stiller dog to krav:

De røde partier skal foruden den direkte partistøtte også fremlægge »den meget store, skjulte støtte« fra fagbevægelsen, som brugte mange millioner kroner på annoncer til fordel for de røde forud for sidste folketingsvalg.

Derudover lyder kravet fra Venstre, at man som medlem af en fagforening aktivt skal sige ja, hvis man vil bidrage til politisk støtte via sit kontingent.

»Vi er klar til at lave ændringer, hvis også venstrefløjen er klar til at lave de ændringer, som vi har fortalt dem er nødvendige for at komme videre. Så vil Enhedslisten reelt have noget til at ske, så skal de holde op med at lave pressestunts og komme til forhandlingsbordet. Men det kræver så, at de kan overtale Socialdemokraterne og SF til at lægge deres skjulte partistøtte frem,« siger Kristian Jensen.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fastslog under Folkemødet på Bornholm, at regeringen gerne vil se på reglerne for partistøtte.

»Jeg tror egentlig, vi trænger til at kigge lidt på partistøttereglerne. Vi skal have åbenhed om partistøtten, og jeg tror, det er det rigtige tidspunkt at komme i gang med at se på, om vi kan justere reglerne,« sagde Helle Thorning-Schmidt.

Regeringen har nedsat et ekspertudvalg, der skal komme med anbefalinger til, hvordan man kan skabe øget gennemsigtighed om den økonomiske støtte til de politiske partier.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip